«Οποιοσδήποτε υποσχεθεί ότι θα σώσει την Κορώνεια, δεν έχει συναίσθηση του προβλήματος». Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο ειδικός γραμματέας υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Κ. Τριάντης, στο περιθώριο ημερίδας ενημέρωσης σχετικά με την προστασία και αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον κ.Τριάντη, το θέμα είναι να γίνονται «μικρά και σταθερά βήματα προς τα εμπρός», ενώ σχολιάζοντας τη σύνταξη των 14 Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων όλης της χώρας τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος στην πολυδιάσπαση μελετών και ακολουθείται εθνική πολιτική για τα ύδατα με ολιστικό πλαίσιο.
Πάντως, στο διαχειριστικό σχέδιο για την Κορώνεια, που υπογράφεται από οχτώ μελετητικά γραφεία, παρατηρείται για ακόμη μια φορά, βάσει των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί, ότι «η συνολική κατάσταση των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας προκύπτει κατώτερη της καλής».
Όσον αφορά την καταδίκη της χώρας, στις 7 Φεβρουαρίου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την υποβάθμιση και ρύπανση της λίμνης, η Β. Τζατζάκη από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, εξήγησε στην ημερίδα ότι προέκυψε, επειδή η Ελλάδα δεν υλοποίησε δράσεις για την προστασία της Κορώνειας.
«Επιπλέον, δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή υποβάθμισης του οικοτόπου και δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.