Τα φάρμακα που καταναλώνουν οι άνθρωποι προκαλούν σοβαρές ζημιές στα ψάρια που ζουν στο φυσικό περιβάλλον, έδειξε από έρευνα του πανεπιστημίου Umea στη Σουηδία, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Πρόοδο των Επιστημών (AAAS) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιπτώσεις που έχει το φάρμακο oxazepam, γνωστό και ως Serax, στην πέρκα που ζει σε γλυκά νερά στην Ευρώπη.
Το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται στους ανθρώπους για την καταπολέμηση του άγχους και των κρίσεων πανικού.
Οι ερευνητές επιμόλυναν το ενυδρείο που κρατούσαν τα ψάρια τους με το φάρμακο oxazepam, σε συγκεντρώσεις ίδιες με αυτές που ανιχνεύονται σε ποτάμια της Σουηδίας.
Τα φάρμακα φτάνουν στους οικοτόπους των ψαριών μέσω των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, που δεν έχουν προδιαγραφές για τη διάσπαση τέτοιων χημικών ενώσεων.
Όπως προέκυψε από το πείραμα, τα ψάρια που εκτέθηκαν στο φάρμακο oxazepam στο εργαστήριο παρουσίασαν αντικοινωνική συμπεριφορά και άρχισαν να απομακρύνονται από το κοπάδι τους, γεγονός που τα καθιστά εύκολη λεία στους θηρευτές.
Εκτός αυτού, τα ψάρια του πειράματος έτρωγαν πιο γρήγορα, κάτι που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού «καταβροχθίζοντας» το ζωοπλαγκτόν οι πέρκες συμβάλλουν στην υπερβολική ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού.
Τέλος, τα ψάρια του ενυδρείου έβγαιναν συχνότερα και γρηγορότερα από τις σκοτεινές κρυψώνες τους για να αναζητήσουν τροφή, αδιαφορώντας για τους κινδύνους.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το φάρμακο που δοκιμάστηκε ανακουφίζει από το στρες, όμως τα ζώα πρέπει να στρεσάρονται σε ένα μικρό βαθμό, ώστε να αξιολογούν τους κινδύνους και να μην παίρνουν αδικαιολόγητα ρίσκα.
Η έρευνα αποδεικνύει ότι τα φάρμακα που μολύνουν το υδάτινο περιβάλλον έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των ψαριών.
Πηγή: econews.gr