«Χρειαζόμαστε περιβάλλον ευνοϊκό στις επενδύσεις και στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, αλλά και ένα αστικό περιβάλλον που να αποτυπώνει την ποιότητα των υπηρεσιών του κράτους, να αποθαρρύνει την αντικοινωνική συμπεριφορά, να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε ημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Και πρόσθεσε: «Η επιχειρηματικότητα και η χωροταξία συνιστούν έννοιες απολύτως συμπληρωματικές σε μια εικόνα ανάπτυξης και ευημερίας».
Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, ενσωματώνεται ο περιβαλλοντικός στο χωρικό σχεδιασμό, που θα οδηγήσει στη συντόμευση των διαδικασιών και θα διασφαλίσει τη χάραξη αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, με ταυτόχρονη δημιουργία ασφαλούς πλαισίου ανάπτυξης ιδιωτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και δημοσίων έργων. Παράλληλα, όσον αφορά τη χωροταξία, με την πρόσφατη υπογραφή σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), αναθεωρείται το ειδικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό, καθώς και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Σωκράτης Αλεξιάδης, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο της θεσμοθέτησης Τράπεζας Γης και μηχανισμών Μεταφοράς Δικαιωμάτων Ανάπτυξης, ως αναπτυξιακού εργαλείου, το οποίο θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των δυνάμεων της αγοράς και θα διευρύνει τις δυνατότητες συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Κύριοι σκοποί της «Τράπεζας Γης» και των μηχανισμών Μεταφοράς Δικαιωμάτων Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη είναι η ευχερέστερη εφαρμογή των ρυθμίσεων του πολεοδομικού σχεδιασμού και η απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω της αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και η αξιοποίηση του πλούτου που παράγεται από τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, αφού δίδεται η δυνατότητα οργανωμένης αξιοποίησης των ακινήτων μιας περιοχής.