Στα βουνά της Κρήτης εντοπίζεται έντονη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, με αποτέλεσμα να αφανίζεται η πανίδα της Κρήτης και ειδικά ο πληθυσμός των άγριων πτηνών, όπως διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη ευρωπαϊκής ομάδας συνοδευόμενης από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ειδικευμένη στον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων και πτωμάτων.
Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, ο αριθμός των νεκρών δηλητηριασμένων ζώων είναι τριπλάσιος από τα δεδομένα της επίσκεψης της ίδιας ομάδας τον Οκτώβριο του 2011, ενώ τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι επταπλάσια από τα περυσινά δεδομένα.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσιάσθηκαν στο Ηράκλειο μετά την επίσκεψη στην Κρήτη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων που προέρχεται από την Ανδαλουσία, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ Φύση και Βιοποικιλότητα, την οποία συντόνισε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Σκοπός της πιλοτικής αυτής δράσης ήταν να εντοπιστούν περιπτώσεις χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στις περιοχές του προγράμματος, όπως τον Ψηλορείτη, τα Αστερούσια Όρη και τη Δίκτη, αλλά και σε άλλες περιοχές που έχει παρουσιαστεί κατά το παρελθόν έντονη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, καθώς και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα εκπαιδευμένων σκύλων στην αντιμετώπιση αυτής της παράνομης δραστηριότητας.
Όπως τονίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η ομάδα αποτελούμενη από έναν οδηγό-εκπαιδευτή και 3 εκπαιδευμένους γερμανικούς ποιμενικούς σκύλους, επισκέφτηκε περιοχές με κυνηγετική δραστηριότητα και προσπάθησε να εντοπίσει νεκρά ζώα και δολώματα, ενώ την όλη επιχείρηση επέβλεψαν και υποστήριξαν ενεργά τα κατά τόπους Δασαρχεία και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της Κρήτης.
Στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν έγιναν επιθεωρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου και σε περιοχές που επιλέχθηκαν με βάση τις οδηγίες των Κυνηγετικών Συλλόγων για απώλειες κυνηγετικών σκύλων και χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και καταγγελίες περιστατικών που έχουν συγκεντρωθεί στα Δασαρχεία, Δασοφυλακεία και Δασονομεία της υπαίθρου.
Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι εντόπισαν τριάντα δύο νεκρά ζώα: ένα γύπα, οκτώ κουνάβια ή ζουρίδες, οκτώ κατοικίδιες γάτες, δώδεκα σκύλους και δύο σκαντζόχοιρους, ενώ επιπλέον εντόπισαν σαράντα πέντε δηλητηριασμένα δολώματα. Επίσης, κοντά σε ένα από τα δηλητηριασμένα δολώματα εντοπίστηκε νεκρό και ένα φίδι.
Το σύνολο των νεκρών ζώων συγκεντρώθηκαν από τις θέσεις που βρέθηκαν, προκειμένου να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου και να συλλεχθούν δείγματα για την ταυτοποίηση των δηλητηρίων που χρησιμοποιήθηκαν.
Τα συμπεράσματα των επιθεωρήσεων -όπως τονίστηκε – και η επιτόπια έρευνα στην Κρήτη έδειξαν πως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων γίνεται κυρίως, από παραγωγούς σε κτηνοτροφικές ζώνες για τον έλεγχο μικρών θηλαστικών καθώς και κυνηγετικών σκύλων αδέσποτων και μη που θηρεύουν ή διασκορπίζουν τα κοπάδια, από κυνηγούς σε κυνηγετικές περιοχές για την αποθάρρυνση της κυνηγετικής δραστηριότητας λόγω ανταγωνισμού ή αντιδικίας, και από μελισσοκόμους για την εξολόθρευση εντόμων-θηρευτών των μελισσοσμηνών όπως σφήκες.