Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 με τη συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια η τρίτη κατά σειρά εκστρατεία ήπιου εθελοντικού καθαρισμού και χωρίς μηχανικά μέσα στην παραλία του Κελάριου όρμου (ακτή Σοφούλη) που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η φετινή πρωτοβουλία για τον καθαρισμό του Κελάριου όρμου (ανάλογες εκστρατείες καθαρισμού διοργανώθηκαν στις 3 και 7 Σεπτεμβρίου του 2011) πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών πραγματοποιήθηκε με την εποπτεία φύλακα αρχαιοτήτων της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της HELMEPA, ενώ υποστηρίχθηκε από το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, από τις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Στη σημασία της ακτής Σοφούλης, ως μοναδικής φυσικής ακτής στην επικράτεια του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία δεν καταλήγει σε κρηπίδωμα αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι παράλληλα, παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς ταυτίζεται με τον λιμένα «Κελάριον» των βυζαντινών χρόνων.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο ωραία, αλλά υποβαθμισμένα, σημεία της Θεσσαλονίκης. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να γίνουν καθημερινός τρόπος ζωής. Εξάλλου η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από τον καθένα από εμάς» υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Το παρόν του στην εκστρατεία καθαρισμού έδωσε ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ Robert Sanders, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και απευθυνόμενος στους μαθητές σημείωσε ότι ήταν σε παρόμοια ηλικία όταν για πρώτη φορά οι γονείς του τού εξήγησαν τη σημασία της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος: «Είναι πολύ σημαντική η σημερινή πρωτοβουλία, γιατί σας δίνει την ευκαιρία να γίνετε χρήσιμοι πολίτες, αυτό, δηλαδή, που έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα. Να σκέφτεστε το μέλλον, γιατί εσείς είστε το μέλλον» τόνισε.

Από τη μεριά του ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος «Ανατόλια», Πάνος Βλάχος αναφερόμενος στην πρωτοβουλία καθαρισμού της ακτής, σημείωσε ότι ο εθελοντισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας του Κολλεγίου από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι σήμερα.

Την ενημέρωση των μαθητών για τη διαδικασία του καθαρισμού της ακτής από τα ανθρωπογενή απορρίμματα ανέλαβε εκ μέρους της HELMEPA ο Υπεύθυνος Συντονισμού του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της οργάνωσης Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, ο οποίος τόνισε ότι «η συγκεκριμένη δράση έχει συμβολικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Καταγράφοντας τα απορρίμματα εξάγουμε χρήσιμα στοιχεία για την ποσότητα, τη σύνθεση και τις πηγές προέλευσης των απορριμμάτων ώστε να βελτιώσουμε τη διαχείρισή τους».