Η επαναξιολόγηση δορυφορικών δεδομένων της τελευταίας 18ετίας έδωσε μια νέα, αναλυτικότερη εικόνα της μεταβολής της στάθμης των θαλασσών σε όλο τον κόσμο.
Η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που υποστήριζαν όλοι, δηλαδή ότι η στάθμη των θαλασσών αυξάνεται κατά μέσο όρο 3 χιλιοστά ετησίως, με τη μεταβολή να διαφοροποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Για παράδειγμα, η θάλασσα των Φιλιππίνων έχει ανέβει κατά 10 χιλιοστά ετησίως μέσα στο διάστημα των παρατηρήσεων.
Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι μεταβολές σε πολλές περιοχές πιθανότατα θα εξομαλυνθούν αν λάβουμε στοιχεία για μακρύτερο χρονικό ορίζοντα, οπότε απαιτούνται νέες μετρήσεις μελλοντικά ώστε να εντοπιστεί πού πράγματι υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Στόχος είναι να μην γίνει σύγχυση ανάμεσα στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών που οφείλεται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και τις μακρόχρονες τάσεις μεταβολής της στάθμης των ωκεανών που μπορεί πχ να οφείλονται στο Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού ή το φαινόμενο Εν Νίνιο.
Ο χάρτης παρουσιάστηκε στη Βενετία της Ιταλίας, σε ένα συμπόσιο με τίτλο «20 χρόνια προόδου στην Υψομετρία Ραντάρ».
Η πρώτη παρατήρηση που κάνουν οι επιστήμονες είναι η αύξηση της στάθμης των ωκεανών εξαιτίας των λιωμένων πάγων και παγοκαλυμμάτων, όπως εκείνο της Αρκτικής, που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός τυχούσας επιτάχυνσης της διαδικασίας ανόδου της στάθμης των θαλασσών και η απομόνωση μακρόχρονων τάσεων στη «συμπεριφορά» των ωκεάνιων υδάτων τα οποία θα περιέπλεκαν την προσπάθεια εξαγωγής ακριβών συμπερασμάτων.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή (CCI) στην οποία συμμετέχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Οι πρώτες παρατηρήσεις χρονολογούνται από το 1991 και διεξήχθησαν από το ευρωπαϊκό, διαστημικό σκάφος ERS-1.
Πηγή: econews.gr