Τα επίσημα θύματα του τυφώνα «Μαρία», ενός τροπικού κυκλώνα που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, είναι 64. Όμως, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, στην πραγματικότητα τα θύματα της φυσικής καταστροφής μπορεί να φθάνουν τα 1.139.
Πού οφείλεται αυτή η τεράστια διαφορά ανάμεσα στους δύο αριθμούς; Στο ότι, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του Πανεπιστημίου του Τέξας, συνήθως σε μια φυσική καταστροφή λαμβάνονται υπόψη μόνο τα άμεσα θύματα του φαινομένου και όχι τα έμμεσα, δηλαδή όσα θα πεθάνουν το επόμενο διάστημα από αιτίες σχετικές με το συμβάν. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου τυφώνα ως θύματα θεωρήθηκαν οι 64, των οποίων το πιστοποιητικό θανάτου ανέγραφε τον τυφώνα ως την αιτία του θανάτου.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αλέξις Ραούλ Σάντος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (Journal of American Medical Association-JAMA), δήλωσαν ότι πέρα από όσους πεθαίνουν τη μέρα του περιστατικού, όπως συνέβη στον τυφώνα «Μαρία», υπάρχουν πρόσθετοι θάνατοι τους επόμενους μήνες, οι οποίοι επίσης θα πρέπει να αποδοθούν στη φυσική καταστροφή.
Μόνο έτσι, όπως δήλωσε ο Σάντος, «θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα της πραγματικής ζημιάς και θα αποφύγουμε την επανάληψη της ιστορίας, χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας, προκειμένου να αναθεωρήσουμε τα ισχύοντα πρωτόκολλα, τις πολιτικές και τις διαδικασίες διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών».
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2017 υπήρξαν 1.075 ακόμη θάνατοι σχετικοί με τον τυφώνα, πέρα από τους 64 επίσημους νεκρούς. Μόνο από τον Δεκέμβριο και μετά φάνηκε πλέον οι πρόωροι θάνατοι να επανέρχονται στα φυσιολογικά προ τυφώνα επίπεδά τους.
Συνήθως υποτιμάται η αφανής επίπτωση μιας φυσικής καταστροφής στην υγεία, ανέφερε ο Σάντος. «Όταν μια περιοχή πλημμυρίζει και μένει χωρίς ρεύμα, αυτό δεν είναι πια ασφαλές περιβάλλον για μια γιαγιά που κάνει αιμοκάθαρση ή για κάποιον που έχει κρίση άσθματος και χρειάζεται θεραπεία. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που πνίγονται ή πεθαίνουν σε μια κατολίσθηση, αλλά και όσοι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες».
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο συνολικός αριθμός των άμεσων και έμμεσων θυμάτων δεν μπορεί παρά να είναι μια εκτίμηση. Είναι ενδεικτικό ότι μια άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία είχε δημοσιευθεί στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» προ μηνών, ακολουθώντας διαφορετική μεθοδολογία από τη νέα έρευνα, είχε ανεβάσει τα εκτιμώμενα θύματα του τυφώνα «Μαρία» – άμεσα και έμμεσα- σε 4.000 έως 5.000.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο έχει αναθέσει σε ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, οι οποίοι χαίρουν παγκοσμίου κύρους, να κάνουν τη δική τους εκτίμηση για τα θύματα, η οποία ακόμη αναμένεται.