«Ο φυσικός της πλούτος αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και ίσως τη μεγάλη της ευκαιρία στην προσπάθειά της να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή πορεία», επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γρηγόρης Τσάλτας, παρουσία πρυτάνεων, σε ημερίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Αναφέρθηκε, επίσης, στον καταλυτικό ρόλο της πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας, «η οποία μπορεί να διαμορφώσει με επιμονή, προσπάθεια και συνεργασία, νέα πρότυπα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς στους νέους επιστήμονες, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να αποτελέσουν τους φορείς για τη μετάβαση σε μια αειφορική αναπτυξιακή πολιτική», όπως είπε.
Ο κ. Τσάλτας, όντας και ο ίδιος ακαδημαϊκός, μέχρι πρότινος πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφερόμενος στη συλλογική συζήτηση που έχει ξεκινήσει μεταξύ Πολιτείας και ακαδημαϊκών, σε σχέση με την παραγωγή της καινοτομίας από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ανέφερε ότι «ο διάλογος άνοιξε και αυτό θα είναι συμβολικό μιας επόμενης πορείας».
Από την πλευρά της, η αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Τόνια Μοροπούλου, τόνισε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής συμπεριφοράς, «ώστε η λήψη των αποφάσεων να στηρίζεται επιστημονικά στη λογική και τη γνώση», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι δεν εφαρμόζονται από πλευράς της Πολιτείας τα αποτελέσματα της έρευνας που παράγει το πανεπιστήμιο.
«Σε συνθήκες κρίσης ένα δρόμο έχουμε μόνο, το δρόμο του σχεδιασμού της ανάπτυξης με τρόπο αειφόρο», ανέφερε η αντιπρύτανης η οποία τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο «Υπατία» συμπληρώνοντας: «Η αειφορία αποσκοπεί να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ποιότητα ζωής».
Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μηλόπουλος, αφού έκανε γνωστό ότι από τα 4 εκατ. των περικοπών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα 3 εκατ. έγιναν στο ΑΠΘ, εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσο υπάρχει ο θησαυρός των γνώσεων των πανεπιστημίων, που μόνο ως κορυφή του παγόβουνου φαίνεται, δεν μπορούμε να λεγόμαστε φτωχή χώρα. Η επιστημονική γνώση είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα με το οποίο μπορούμε να βγούμε από την κρίση».
Την ανάγκη για συνέργεια μεταξύ των πανεπιστημίων έτσι ώστε να μπορέσουν να συγκλίνουν για να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση σε περιβαλλοντικά θέματα και θέματα αειφορίας, τόνισε με τη σειρά της η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευρυπίδης Στεφάνου, επεσήμανε τη σημαντική πρόκληση που παρουσιάζεται «να δούμε το περιβάλλον και την αειφορία επιστημονικά», όπως είπε, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για τις προσπάθειες του ΕΜΠ.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αναστάσιος Στάμου, αναπληρωτής πρόεδρος σχολής Πολιτικών Μηχανικών, το ΕΜΠ συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τα περισσότερα από τα μισά μαθήματα έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα, 25% ερευνητικών έργων έχουν περιβαλλοντική διάσταση, ενώ πραγματοποιείται πληθώρα συνεδρίων, πειραμάτων και δημοσιεύσεων με περιβαλλοντική κατεύθυνση.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στο ΕΜΠ, μεταξύ άλλων, λειτουργούν προγράμματα ανακύκλωσης σε ποσοστό της τάξης του 25% κατά μέσο όρο των απορριμμάτων, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που καλύπτουν ενεργειακές ανάγκες, προγράμματα διαχείρισης επικίνδυνων εργαστηριακών αποβλήτων, ενώ έχει γίνει και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου καθιστώντας το Πανεπιστήμιο εκ των πρωτοπόρων στην Ελλάδα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.