Όταν οι επιστήμονες είδαν ένα λευκό πτερύγιο, περίπου δυο μέτρων, να σκίζει τα νερά, κοντά στη χερσόνησο Kammchatka της Ρωσίας, κατάλαβαν ότι πρόκειται για ένα μοναδικό πλάσμα που είχε βγει για κυνήγι.

Πρόκειται για όρκα-αλμπίνο, ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, και εκτιμάται ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών. Το συγκεκριμένο είδος μπορεί να ζήσει έως και τα 60.

Οι ερευνητές, από τα πανεπιστήμια της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, εκτιμούν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τη πρώτη ολόλευκη φάλαινα όρκα στην ιστορία. Η ερευνητική ομάδα την ονόμασε «παγόβουνο», λόγω του δίμετρου πτερυγίου που διαφαίνεται στην επιφάνεια της θάλασσας.

«Η συγκεκριμένη όρκα αποτελεί την τρανταχτή απόδειξη, του ότι υπάρχουν πάρα πολλά είδη στον ωκεανό που περιμένουν να ανακαλυφθούν», δήλωσε ο Erich Hoyt, συν-διευθυντής της επιχείρησης.

«Η πρόκληση είναι να διατηρήσουμε τον ωκεανό καθαρό, έτσι ώστε οι εκπλήξεις να είναι πάντα πιθανές», συνεχίζει.

Η περιοχή γύρω από τις νήσους Komandorski, όπου η ολόλευκη φάλαινα βρέθηκε για πρώτη φορά, προστατεύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια αποθεματικά της Ρωσίας.

«Έχουμε δει λευκές όρκες στη Ρωσία, άλλες δύο φορές, αλλά ήταν νεαρές στην ηλικία. Πρώτη φορά βλέπουμε ολόλευκο ενήλικα του είδους. Το δίμετρο πτερύγιο μας κάνει να συμπεράνουμε ότι είναι τουλάχιστον 16 ετών», δήλωσε ο Hoyt στο BBC.