Μοιραία αποδεικνύεται για τη θαλάσσια ζωή η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από την πλατφόρμα άντλησης της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού, δύο χρόνια πριν.
Η θάλασσα «μαύρισε» σε μια έκταση διαμέτρου 11 χιλιομέτρων. Το χρώμα των κοραλλιών έχει γίνει πλέον καφέ και θαμπό καθώς οι πληθυσμοί πεθαίνουν.
Πρόκειται για προφανές περιστατικό περιβαλλοντικής μόλυνσης και οι χημικές αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες από δείγματα που συνέλεξαν αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπεύθυνη για την καταστροφή είναι η πετρελαιοκηλίδα.
Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon της ΒΡ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010. Η ποσότητα του «μαύρου χρυσού» που βγήκε στα ανοιχτά πλησίαζε τα 5 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη.
Οι όποιες προσπάθειες περιορισμού της καταστροφής δεν απέδωσαν και η καταστροφή είναι δεδομένη.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι πιθανότατα θα έχουν πληγεί και άλλες, πιο απομακρυσμένες, υποθαλάσσιες περιοχές. Τα κοράλλια είναι πολύ καλός δείκτης μόλυνσης, γιατί βρίσκονται σε σταθερό σημείο, ελκύουν ουσίες από τα γύρω νερά και προσφέρουν ένα περιβάλλον καταφυγίου, διατροφής και διαβίωσης σε άλλα είδη της θαλάσσιας ζωής», σημειώνει ο βιολόγος Τσαρλς Φίσερ.
«Πολλά ερευνητικά κέντρα συνεχίζουν τις αναλύσεις τους. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος ώστε να αντιληφθούμε το ακριβές μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής» καταλήγει.