Τα μαυροπόδαρα κουνάβια (black footed ferrets – Mustela nigripes) είχαν εξαφανιστεί από το 1972 και ερευνητές ξεκίνησαν μια προσπάθεια αναπαραγωγής του είδους εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι επιστήμονες προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να αυξήσουν τον πληθυσμό του απειλούμενου είδους. Η αρχή έγινε το 1981 όταν ανακαλύφθηκαν μερικά από αυτά τα ζώα στο Wyoming των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο πληθυσμός τους μαστίζεται από λύσσα που μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των ζώων.

Το ενδιαίτημα των κουναβιών αυτών ήταν λιβάδια στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά, τα ζώα όμως άρχισαν να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον το 1991.

Τότε απελευθερώθηκαν 49 μικρά κουνάβια στο Shirley Basin. Αργότερα ακολούθησαν κι άλλες ειπανεισαγωγές σε περιοχές των ΗΠΑ και σήμερα υπολογίζεται ότι στη φύση ζούν 800 με 1000 μαυροπόδαρα κουνάβια.

Το πρόγραμμα διάσωσης του είδος χαρακτηρίζεται επιτυχημένο και το γεγονός μαρτυρούν οι εικόνες από τον Εθνικό Ζωολογικό κήπο στην Ουάσιγκτον. Εκεί γεννήθηκαν αυτά τα αξιαγάπητα μαυροπόδαρα κουνάβια που μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες.