Παραβάσεις υποστηρίζει ότι κατέγραψε ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας των Ζώων ProWal, στο Αττικό Πάρκο και όπως ενημέρωσε, θα προβεί σε μήνυση για «εγκληματική συμπεριφορά».
Στις εγκαταστάσεις του Πάρκου και το δελφινάρο βρέθηκε ο ίδιος ο διευθύνον σύμβουλος του οργανισμού, Αντρέας Μόρλοκ, ο οποίος, όπως είπε: «Στα δελφίνια δίνονται εντολές από τους εκπαιδευτές να εκτελούν παραστάσεις ενώπιον του κοινού».
«Όσο πιο θεαματικές είναι οι τούμπες και οι πιρουέτες των δελφινιών τόσο πιο δυνατό είναι το χειροκρότημα του κοινού. Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε σε βίντεο ότι τα δελφίνια έπρεπε να πηδούν πάνω από τσιμεντένιους τοίχους εκτός της πισίνας, σίγουρα όχι φυσιολογική συμπεριφορά των δελφινιών. Μάθαμε ότι οι επίσημες Ελληνικές αρχές θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά εκπαιδευτική, εμείς όμως έχουμε διαφορετική άποψη αφού έχουμε καταγράψει και παρατηρήσει δελφίνια σε πάνω από 50 δελφινάρια του κόσμου», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι: «Καταγράψαμε επίσης ελλιπείς εγκαταστάσεις κράτησης των φυλακισμένων δελφινιών και διαπιστώσαμε σοβαρότατες παραβάσεις κατά την επιθεώρησή μας».
Αναλυτικά η αναφορά του Αντρέας Μόρλοκ:
«Πίσω από τις κερκίδες υπήρχαν κουτιά με σπρέι μπογιάς, σκουριασμένα εργαλεία, καλώδια και σύρματα. Οποιοσδήποτε επισκέπτης, ακόμα και ένα παιδί, μπορούσε να πετάξει στη πισίνα κάποιο από αυτά τα αντικείμενα, κάτι που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τα έγκλειστα δελφίνια.
Η μεγαλύτερη πισίνα στερείται σκιερών σκέπαστρων με αποτέλεσμα τη παντελή έλλειψη προστασίας των δελφινιών από τον ήλιο.
Ένας εργαζόμενος στο πάρκο μας διαβεβαίωσε ότι όλα τα δελφίνια έχουν πρόσβαση σε όλες τις πισίνες. Ακόμα και αν αυτό αληθεύει, δεν ισχύει πάντα καθώς παρατηρήσαμε βαλβίδες απομόνωσης στο πάτωμα σε όλες τις πισίνες.
Καταγράψαμε επίσης ότι τα δελφίνια είναι απομονωμένα το ένα από το άλλο και κλειδωμένα σε μινιμαλιστικά περιφράγματα, κάτι που φυσικά είναι απαράδεκτο για τόσο κινητικά ζώα όπως τα δελφίνια είναι.
Ακόμη και η μεγαλύτερη από τις πισίνες του πάρκου είναι εντελώς ακατάλληλη για δελφίνια, ζώα που στο φυσικό τους περιβάλλον κολυμπούν μέχρι 100 km την ημέρα.
Παρατηρήσαμε επίσης τη παντελή απουσία παιχνιδιών για τα δελφίνια, συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια καθώς η στέρηση από παιχνίδια είναι συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια έτσι ώστε τα δελφίνια να βαριούνται και να θεωρούν παιχνίδι την παράσταση.
Καταγράψαμε επίσης την απάνθρωπη συμπεριφορά προς ένα τραυματισμένο δελφίνι που παρά το τραυματισμό του αναγκάστηκε να συμμετάσχει στη παράσταση, κάτι που είναι καθαρά εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σ ’αυτό το ζώο.
Καταγράψαμε επίσης κιβώτια με χλωρίνη. Ναι μεν απολυμαίνει το νερό της πισίνας αλλά η έκθεση τραυματισμένου δελφινιού σε χλωρίνη είναι καθαρή εγκληματική ενέργεια και η καταγραφή του γεγονότος περιλαμβάνεται στη μήνυσή μας και στη δημοσίευση της αναφοράς μας στις μεγαλύτερος Ελληνικές και Γερμανικές εφημερίδες.
Και φυσικά παρατηρήσαμε και καταγράψαμε τη τακτική του δελφιναρίου, γνωστή μέθοδος σε όλα τα δελφινάρια, που είναι η στέρηση τροφής.
Είδαμε δελφίνια να προσπαθούν να φτάσουν ένα κουβά με τροφή πηδώντας έξω από τη πισίνα πάνω στο τσιμέντο. Τα δελφίνια δεν πηδούν πάνω σε τσιμεντένια πατώματα για διασκέδαση. Η γνωστή πρακτική των δελφιναρίων, και του Αττικού πάρκου εν προκειμένω, είναι η στέρηση τροφής στα δελφίνια έτσι ώστε να αμείβονται με κάτι που τους στερείται, δηλαδή τροφή, μετά από κάθε εκτέλεση εντολής.
Αν εσείς τέτοια συμπεριφορά τη θεωρείτε “…εκπαιδευτική”, εμείς τη θεωρούμε εγκληματική και ως τέτοια τη καταγελούμε.
Το συμπέρασμα από την επίσκεψή μας στο Αττικό πάρκο και μετά από καταγραφή των πάντων, συνοψίζεται στη φράση: Το Αττικό πάρκο είναι εντελώς ακατάλληλο για δελφίνια και ο θάνατος έξι δελφινιών από το 2010 ενισχύει αυτή μας την άποψη».
Η ProWal υπέβαλλε μήνυση κατά των υπευθύνων αρχών για παράβαση του ισχύοντος Ελληνικού νόμου και για εγκληματική συμπεριφορά προς τα ζώα καθώς επίσης δημοσίευσε πλήρη αναφορά και σε συνεργασία με άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις, έθεσε αυτή την αναφορά στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης σε Γερμανία και Ελλάδα.
Τι απαντάει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Απαντηση εξέδωσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση.
Όπως αναφέρει: «Σχετικά με το βίντεο του «Γερμανού ειδικού», ο οποίος καταγγέλλει την κακοποίηση δελφινιών στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής προς ενημέρωσή σας:
Αρχικά, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η μοναδική ειδικότητα του Andreas Morlok είναι σαφώς η πρόθεση συστηματικής παραπληροφόρησης, διαστρεβλώνοντας έτσι την αλήθεια προς όφελος της επίτευξης και της προώθησης ενός από τους σκοπούς της “ProWal”, μιας μικρής ακτιβιστικής γερμανικής εταιρείας, δηλαδή του κλεισίματος των Ζωολογικών Πάρκων και δελφιναρίων. Στο βίντεο που είναι αναρτημένο έχουμε να απαντήσουμε με μια σειρά από διευκρινίσεις, διαψεύδοντας τις ανακρίβειες και τις αναλήθειες όπως τεχνηέντως παρουσιάζονται στο βίντεο και συγκεκριμένα,:
Πρώτον, σε ό,τι αφορά την έκθεση των δελφινιών στον ήλιο, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι φυσικά παρέχουμε στα δελφίνια μας δύο περιοχές των πισινών καλυμμένες με ειδικές τέντες για την ηλιοπροστασία τους, και πάντα με ελεύθερη πρόσβαση των δελφινιών ανά πάσα στιγμή της ημέρας.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την έλλειψη των παιχνιδιών, στα δελφίνια μας διαθέτουμε καθημερινώς και για μερικές ώρες της ημέρας μια ποικιλία παιχνιδιών. Έτυχε ο «ειδικός Γερμανός» να μην ήταν παρών στις ώρες εκείνες.
Τρίτον, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ένα πολύ κακεντρεχές και φθηνό σχόλιο εκ μέρους του «ειδικού» αναφορικά με τα ‘πεινασμένα’ δελφίνια.
Στα δελφίνια μας όπως βεβαίως και σε όλα τα ζώα του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου προσφέρεται εξαιρετικά άφθονη και υγιεινή διατροφή υπό την επίβλεψη ειδικού προσωπικού και μόνιμου κτηνιάτρου, μάλιστα βασισμένη σε προδιαγραφές και σύμφωνα με πρωτόκολλα διατροφής όπως προβλέπονται και επιβάλλονται διεθνώς.
Τέταρτον, ο «ειδικός» φωτογράφησε μια μικρή δεξαμενή χλωρίνης, συμπεραίνοντας ότι αυτή είναι η μέθοδος καθαρισμού των δεξαμενών πισίνας, κρίνοντας ότι αυτό είναι «πολύ κακό για τα ζώα». Να διευκρινίσουμε ότι το νερό της πισίνας φιλτράρεται με ένα σύστημα οζόνης και πρωτεϊνών (ozone generator and protein skimmer), και το χλώριο χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες για τον έλεγχο του Ph, όπως ακριβώς πραγματοποιείται και σε όλες τις πισίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
Ακόμη, σε ό,τι αφορά το «τραυματισμένο» δελφίνι, πρέπει να πληροφορήσουμε ότι πρόκειται για ένα τραύμα στο πτερύγιο που έχει φροντιστεί και αντιμετωπιστεί εδώ και δεκαπέντε έτη και το οποίο έχει επουλωθεί όποτε και εκδηλώθηκε. Η αλλοιωμένη στο φακό εικόνα που προβάλλεται στο βίντεο τεχνηέντως, παρουσιάζει σκοπίμως ένα «τραυματισμένο» δελφίνι για την παραπληροφόρηση του κόσμου.
Επιπλέον, ο «ειδικός» προσπαθεί να δείξει εικόνες φθοράς δείχνοντας κάποια εργαλεία, σχολιάζοντας ότι είναι επικίνδυνα εφόσον κάποιος επισκέπτης μπορεί να τα πετάξει στο νερό. Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι εκείνη την ημέρα (19 Νοεμβρίου), στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πραγματοποιούνταν έργα συντήρησης στις κερκίδες και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής παρουσίασης, τα εργαλεία τοποθετήθηκαν προσωρινώς ακριβώς από κάτω ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε επαφές αυτών με το κοινό.
Τέλος, στο σχόλιο του «ειδικού» αναφορικά με την λειτουργία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για το χρονικό διάστημα 2013 μέχρι και τον Ιούλιο 2017, πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά το εξής:
Αναφορικά με την άδεια λειτουργίας, η οποία είχε ημερομηνία λήξης 18/3/2013, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αιτήθηκε της ανανέωσής της, προ της λήξης της όπως προβλέπεται από το νόμο. Η ανανέωση της άδειας η οποία και τελούσε υπό τις διαδικασίες των αρμοδίων φορέων και όχι από ενέργειες ή παραλείψεις του Πάρκου, εκδόθηκε τελικά στις 31/7/2017. Για το μεταβατικό διάστημα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση των επίσημων αρμόδιων υπηρεσιών, η παλιά άδεια παρέμενε σε ισχύ, λειτουργώντας έτσι καθόλα νόμιμα και σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Ο χώρος των δελφινιών είναι προσβάσιμος καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου όπως συμβαίνει με όλα τα ζώα που διαβιούν σε αυτό κάτω από τις πλέον αυστηρές συνθήκες ευζωίας που προβλέπονται από την κείμενη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
Υπενθυμίζουμε ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μέλος τόσο της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων) όσο και της ΕΑΑΜ ( Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Θαλάσσια Θηλαστικά) στα οποία συγκαταλέγονται τα κορυφαία ευρωπαϊκά ζωολογικά πάρκα και ενυδρεία πολλά από τα οποία μάλιστα είναι κρατικά ή δημοτικά.
Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η φροντίδα και η ευζωία των ζώων. Για αυτό φροντίζει το εξειδικευμένο προσωπικό μας των οποίων την γνώση, αγάπη και φροντίδα των ζώων δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, με απώτερο στόχο την προστασία και την διατήρηση της Άγριας Ζωής».