Ενδιαφέροντα και διαφωτιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη, της Κίνας και των ΗΠΑ, ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτή την εβδομάδα, την ίδια περίοδο που στον Παναμά, η διεθνής κοινότητα διαφωνεί και συζητά, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για το διάδοχο πλαίσιο στο Πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει του χρόνου.
Μεγαλύτερες των αναμενόμενων θα είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα αν και ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη εκτιμάται ότι βρίσκεται σε τροχιά εκπλήρωσης, ή ακόμη και υπέρβασης, των σχετικών δεσμεύσεων που ανέλαβε στην περσινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Κανκούν, στο Μεξικό.
Αυτό υποστηρίζουν δύο εκθέσεις, η πρώτη από το πρόγραμμα Climate Action Tracker και η δεύτερη από το πρόγραμμα Carbonising the Dragon.
Οι ερευνητές από το Climate Action Tracker (κοινό πρόγραμμα της Ecofys, της Climate Analytics και του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πότσνταμ για τις Κλιματικές Επιπτώσεις) επαίνεσαν την Κίνα για τη «σημαντική προσπάθεια», που καταβάλλει να εκπληρώσει και πιθανά να υπερβεί τη δέσμευσή της στο Κανκούν, για μείωση κατά 40% έως 45% της έντασης άνθρακα της οικονομίας της, έως το 2020.
Ωστόσο, επισημαίνουν, στην έκθεση, ότι ο ταχύτερα, του αναμενόμενου, ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες, το 2020, κατά περίπου 1 γιγατόνο ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τις προηγούμενες σχετικές εκτιμήσεις.
Παράλληλα, στην έκθεση από το πρόγραμμα Carbonizing the Dragon, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology, υπογραμμίζεται ότι αν και ο κόσμος εστιάζει την προσοχή του στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Κίνα, που λειτουργούν με λιθάνθρακες, μεγαλύτερη απειλή συνιστά ο κλάδος των κατασκευών.
Το ανθρακικό αποτύπωμα της Κίνας αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα χτίζει έκταση ισοδύναμη με 2 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας δαπέδων κάθε χρόνο.
Τούτο σημαίνει ότι στο τσιμέντο πρόκειται να αντιστοιχεί το 46% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα και στο σίδερο και ατσάλι το 20%, συνολικά. Αντιθέτως, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που συνήθως θεωρείται η κύρια πηγή ανησυχίας, αντιστοιχεί το περίπου 30% των εκπομπών.
Αναφορικά με τις ΗΠΑ, τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή του πλανήτη, οι ερευνητές από το Climate Action Tracker τονίζουν ότι θα αποδεικνύεται, κάθε χρόνο, όλο και πιο κοστοβόρα η εκπλήρωση της δέσμευσής τους στην Κοπεγχάγη για μείωση 17% των εκπομπών το 2020, σε σχέση με το 2005, λόγω απουσίας μεγάλης κλίμακας δράσεων έως σήμερα.
Αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να προχωρούν σε δράσεις έως το 2015, θα πρέπει να μειώνουν τις εκπομπές τους κατά 3% ετησίως, για να αποδειχθούν συνεπείς με τη δέσμευσή τους. Αν είχαν αναλάβει δράση αμέσως μετά την Κοπεγχάγη, θα ήταν αναγκασμένες να μειώνουν τις εκπομπές κατά 1,3% το χρόνο.
«Είναι πλέον φανερό ότι η Κίνα έχει επιτύχει πολλά. Έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει, καθώς το ΑΕΠ της αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Όσο περισσότερο καθυστερούν οι ΗΠΑ να δράσουν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος της εκπλήρωσης της δέσμευσής τους», συνόψισε ο Νίκλας Χένε της Ecofys.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων του νησιού, οι αφίξεις τουριστών στο νησί της Ρόδου αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 2.500.000, γεγονός που θα αποτελέσει την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ροδιακού τουρισμού.
Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι αφίξεις τουριστών ήταν αυξημένες κατά 20,87% σε σύγκριση με πέρσι, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που υπάρχουν. Όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων στο νησί ήρθαν με πτήσεις 1.605.961 άτομα, έναντι 1.328.695 ατόμων το 2010.
Τα σκήπτρα κρατούν οι Άγγλοι, και ακολουθούν Γερμανοί και Ιταλοί ενώ στην τέταρτη θέση ανέβηκαν και διατηρούνται οι Ρώσοι. Όλες ανεξαιρέτως οι αγορές και κυρίως οι παραδοσιακές εμφανίζουν αύξηση εκτός από την αγορά της Αυστρίας, η οποία φέτος ακολούθησε πτωτική πορεία.