Δεκάδες μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στην ευρύτερη παράκτια ζώνη της Πρέβεζας. Οι μέδουσες εντοπίζονται κυρίως στο Μονολίθι αλλά και σε σημεία όπως η Λούτσα και στο Βράχο προκαλώντας προβλήματα στους λουόμενους.
Πάντως όσοι συνηθίζουν να κολυμπούν στην περιοχή έδειξαν εξοικειωμένοι με τις μέδουσες και χρησιμοποιώντας ξύλα ή και νάιλον σακούλες, καθάρισαν ένα μεγάλο τμήμα της ακτής, όπως δημοσιεύουν οι Νέοι Αγώνες.
Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο για την εποχή ενώ εκτιμάται και έχει σχέση με τα ρεύματα αλλά και την θερμοκρασία των νερών.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα
-Απομακρύνεται τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
-Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
-Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
-Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.
-Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
-Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης.