Περιβαλλοντικές οργανώσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τα σκουπίδια και τις οχλήσεις από τουριστικές δραστηριότητες σε παραλίες και προστατευόμενες περιοχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που επικαλούνται η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ», η «Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης» και η «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», αποτελεί ο υγρότοπος του Αγ. Μάμα στη Χαλκιδική, που υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, ωστόσο, όπως αναφέρεται, φιλοξενεί εντός των ορίων του περισσότερα από δέκα beach bars.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι η απομάκρυνση της άγριας ζωής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, λόγω της αποψίλωσης του τοπίου, των αυθαίρετων κατασκευών, της ηχορύπανσης και της κίνησης των οχημάτων.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην παραλία της Νέας Ηράκλειας, ενώ έντονα προβλήματα αποκομιδής των απορριμμάτων εντοπίζονται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Θερμαϊκού (Αγία Τριάδα, Νέα Μηχανιώνα, Επανομή) και του δήμου Προποντίδας, στη Χαλκιδική.

Ο Δήμος Θερμαϊκού αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις οδηγών απορριμματοφόρων, καθώς έχουν καθυστερήσει οι εγκρίσεις των προσλήψεων από το αρμόδιο υπουργείο.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο δήμο Προποντίδας, όπου οι κάδοι που βρίσκονται κοντά στις παραλίες αδειάζουν το πρωί και το μεσημέρι είναι πάλι γεμάτοι.

Επιπλέον, ασυνείδητοι πετούν μπάζα και ογκώδη αντικείμενα σε χωράφια, παραλίες, δρόμους και ρέματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ιδιαίτερα η διαδικασία της αποκομιδής.

Το φαινόμενο διογκώνεται τα Σαββατοκύριακα, όταν μεγάλοι πληθυσμοί από την περιοχή της Θεσσαλονίκης επισκέπτονται τη Χαλκιδική, γεγονός που έχει οδηγήσει τη δημοτική αρχή στη συνεργασία ακόμη και με ιδιωτικά συνεργεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα.