Αποτελεί τη σημαντικότερη και συνηθέστερη μέθοδο φυσικού δροσισμού, εφόσον γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο.
Με το φυσικό δροσισμό επιτυγχάνουμε:
• Την απομάκρυνση τη θερμότητας από το κτίριο προς το εξωτερικό περιβάλλον.
• Την απομάκρυνση της αποθηκευμένης θερμότητας από τα δομικά στοιχεία του κτιρίου.
• Την απομάκρυνση της θερμότητας από το ανθρώπινο σώμα, με αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου θερμικής άνεσης του χώρου που βρισκόμαστε, ακόμα και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Ο φυσικός αερισμός μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ή εγκατάσταση διαμπερών παραθύρων και άλλων ανοιγμάτων. Μπορεί να είναι κατακόρυφος, φαινόμενο το οποίο αποκαλείται «φυσικός ελκυσμός» και επιτυγχάνεται μέσω κατακόρυφων ανοιγμάτων, καμινάδων ή πύργων αερισμού. Διαφορετικά μπορεί να είναι κατακόρυφος, ενισχυμένος από ηλιακή καμινάδα.
Ο φυσικός αερισμός μπορεί να γίνεται και εξωτερικά του κτιρίου ή και διαμέσου του κελύφους του, συμβάλλοντας έτσι στην απομάκρυνση της θερμότητας από το κτιριακό κέλυφος.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Ο φυσικός αερισμός των κτιρίων μπορεί να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Από μετρήσεις και ενεργειακές καταγραφές και προσομοιώσεις σε κατοικίες στην Ελλάδα, προκύπτει μείωση της τάξης του 75 με 100% του ψυκτικού φορτίου λόγω του αερισμού. Προϋπόθεση αποτελεί η εφαρμογή επαρκούς ηλιοπροστασίας στα κτίρια.
Μ’ αυτόν τον πολύ απλό και απολύτως οικολογικό και οικονομικό τρόπο μπορεί να υποκατασταθεί ένα κλιματιστικό σύστημα, καθώς δημιουργούνται συνθήκες θερμικής άνεσης μέσα στους χώρους.
Πηγή: cres.gr