Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές, αν και μόλις πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε «ρύπος». Ορισμένοι επιστήμονες δεν διστάζουν να πουν ότι ο θόρυβος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μια απειλή που αν και αόρατη, είναι αρκετά ικανή ώστε να υποβαθμίζει κάθε δευτερόλεπτο την ποιότητα ζωής.
Εκνευρισμός, δυσφορία, απώλεια ακοής, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ψυχολογικές διαταραχές, ακροαστική κόπωση, επιθετική συμπεριφορά, διαταραχές ύπνου, δυσάρεστες ορμονικές αντιδράσεις, μειωμένη απόδοση στη δουλειά και στο σχολείο, αλλά και κακή επικοινωνία είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που έχουν καταγράψει ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Real planet», κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνονται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έτη υγιούς ζωής λόγω του θορύβου, έναντι απώλειας 4,5 εκατομμυρίων ετών υγιούς ζωής από τη μόλυνση του αέρα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 3000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη από εμφράγματα που οφείλονται στο θάνατο.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες «απειλούνται» από την ηχορύπανση. Η Αθήνα είναι μία από τις πιο «φασαριόζικες» ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η πυκνή αστική δόμησή της, οι ψηλές πολυκατοικίες, η έλλειψη ανοικτών χώρων και το τεράστιο κυκλοφοριακό φορτίο, κυριολεκτικά «εγκλωβίζουν» τους ήχους διάφορων συχνοτήτων μέσα στην πόλη.