Οι επιστήμονες από καιρό πίστευαν ότι μόνο τα φυτά, τα φύκια, ορισμένα βακτήρια, και μερικά ασπόνδυλα ήταν σε θέση να εκμεταλλεύονται την ηλιακή ακτινοβολία, μετατρέποντάς τη σε ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης. Τώρα, σύμφωνα με το Nature οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι την ιδιότητα αυτή έχει και ένας σπονδυλωτός οργανισμός, η σαλαμάνδρα (Ambystoma maculatum).
Δεν πρόκειται για κάποιο νέο είδος. Η συγκεκριμένη σαλαμάνδρα είναι «γνωστή» στους επιστημονικούς κύκλους και έχει ήδη μελετηθεί η συμβιωτική σχέση των εμβρύων της με τα φωτοσυνθετική άλγη.
Μελετώντας πιο προσεκτικά ο ερευνητής Ryan Kerney από το πανεπιστήμιο Dalhousie ανακάλυψε στο εσωτερικό των κυττάρων τους ένα φωτεινό πράσινο χρώμα. Αυτό το χρώμα συνήθως δηλώνει την παρουσία χλωροφύλλης, χάριν στην οποία καθίσταται δυνατή η φωτοσύνθεση.
Το ξεχωριστό αυτής της ανακάλυψης έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι επιστήμονες ήξεραν ότι τα σπονδυλωτά έχουν ένα προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο καταστρέφει φυσικά κάθε ξένο βιολογικό υλικό που βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων τους. Το πώς κατάφεραν όμως τα άλγη να «εισχωρήσουν» στο ανοσοποιητικό των εμβρυικών κυττάρων παραμένει μυστήριο της φύσης!