Νέα διορθωμένη και συμπληρωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η εταιρεία «Γεώργιος Αλεξάκης Ενεργειακή Ανώνυμη Εταιρεία – ΕNGAL AE» για τη Μονάδα Καύσης στη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, και όπως διαβεβαιώνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος κατά την αξιολόγηση της, θα ληφθεί μέριμνα ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της βιομηχανίας να μειωθούν στο ελάχιστο.
Το θέμα της λειτουργίας της ENGAL AE, «έφτασε» στη Βουλή μετά από καταγγελίες των βουλευτών του ΚΚΕ κ. Αντώνη Σκυλλάκου και Απόστολου Νάνου ότι εισάγεται μεγάλη ποσότητα αποβλήτων από την Ιταλία που προορίζεται για Μονάδα Καύσης στη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 100 MW.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν αναφερθεί στην εισαγωγή 1.000.000 τόνων αποβλήτων άγνωστης σύνθεσης τα οποία η ENGAL AE άλλοτε προσδιορίζει ως SRF και άλλοτε ως RDF και σκοπεύει μάλιστα τα επόμενα χρόνια να ανεβάσει τις ποσότητες αυτές στα 7.000.000 τόνους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.
Με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος-Τμήμα Βιομηχανιών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ενημερώνονται ότι το Νοέμβριο του 2010 η ENGAL AE υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφορικά με την κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, ισχύος 100 MW στην ΒΙΠΕ Βόλου.
Μετά την αξιολόγησή της όμως η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, επέστρεψε την μελέτη στην εταιρεία προκειμένου να τροποποιηθεί και να συμπληρωθεί κατάλληλα. Στη Μελέτη που είχε υποβληθεί, αναφερόταν ότι πρώτη ύλη για τη λειτουργία της Μονάδας θα αποτελούσε η εγχώρια βιομάζα αλλά και αντίστοιχο υλικό εισαγωγής από άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Η νέα διορθωμένη και συμπληρωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποβλήθηκε από την ENGAL AE στο Υπουργείο, τον Ιανουάριο και «πρόκειται να αξιολογηθεί σύντομα». Η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, επισημαίνει ότι οι αποφάσεις έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων, από τις οποίες προκύπτουν οι όροι και οι περιορισμοί για τις βιομηχανικές δραστηριότητες, εκδίδονται σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και «λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία συγκεκριμένων εγκαταστάσεων τόσο στη δημόσιο υγεία όσο και στο περιβάλλον να μειωθούν στο ελάχιστο».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ πάντως έχουν επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ διότι με σύμβαση που υπεγράφη επί των ημερών της επετράπη η διακίνηση αποβλήτων μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανά την επικράτεια και γιατί, όπως προσθέτουν, είχε αποφασιστεί να παραχωρηθεί στην ENGAL AE έκταση 15 στρεμμάτων στο υπερκορεσμένο ήδη Θριάσιο Πεδίο για τη δημιουργία χώρου προσωρινής αποθήκευσης μέσω του λιμανιού της Ελευσίνας. Κατηγορούν όμως και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διότι, όπως λένε, αποδέχθηκε την εκφόρτωση αποβλήτων από τη Νάπολη στο Λιμάνι του Αστακού και γιατί η ΡΑΕ ενέταξε την Μονάδα της Καύσης Αποβλήτων στις Ανανεώσιμες Πηγές για τις οποίες προβλέπονται παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με έγγραφο της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενημερώνει ότι «η ΡΑΕ χορήγησε τον περασμένο Νοέμβριο άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιομάζας, εγκατεστημένης ισχύος 100 MW, στη θέση ΟΤ9 και ΟΤ10 της B’ BIΠΕ Βόλου στην εταιρεία ENGAL AE, υπό την προϋπόθεση τροφοδοσίας της μονάδας καύσης σε καύσιμη πρώτη ύλη 100% βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών αποβλήτων».