Δύο φυσικά «καταφύγια» για αλιεύματα και θαλάσσιους οργανισμούς πρόκειται να δημιουργηθούν, το επόμενο χρονικό διάστημα, στη θαλάσσια περιοχή του Κίτρους και του Λιτόχωρου, στην Πιερία. Ογκώδεις κυβόλιθοι θα «βυθιστούν» στο νερό, ώστε με τον καιρό να αναπτυχθεί εκεί η πλούσια ιχθυοπανίδα του τόπου.
«Η περιοχή των τεχνητών υφάλων θα είναι προστατευμένη και εκεί θα μπορούν να βρουν καταφύγιο ψάρια και θαλάσσιοι οργανισμοί, ώστε να αναπαραχθούν και να εμπλουτίσουν τα συνολικά ιχθυοαποθέματα στο θαλάσσιο μέτωπο της Πιερίας» ανέφερε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.
Στους δύο αυτούς πυρήνες θα απαγορεύεται η αλιεία, ωστόσο η αύξηση της ιχθυοπανίδας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εκτιμάται ότι θα δώσει στους ψαράδες της Πιερίας νέες δυνατότητες να αυξήσουν το εισόδημά τους. Παράλληλα, η περιφερειακή ενότητα σχεδιάζει να αξιοποιήσει και τουριστικά το όλο εγχείρημα, προβάλλοντας τους τεχνητούς υφάλους ως εξαιρετικό προορισμό για τους λάτρες του καταδυτικού τουρισμού.
Σύμφωνα με την κ. Μαυρίδου, η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από την πρώην νομαρχία Πιερίας, το σχέδιο της οποίας αξιολογήθηκε θετικά από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Αλιείας Β΄ Μονάδας του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Έτσι, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο μέτρο 3.2. του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμά ότι το έργο της δημιουργίας τεχνητών υφάλων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να συσταθεί διαχειριστική αρχή του έργου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των αλιέων, αλλά και επιστημονικοί φορείς, που θα αναλάβουν την παρακολούθηση της περιοχής.