Μια νέα γερμανο-ελβετική έρευνα έρχεται να ρίξει φως στο χαρακτήρα των νυχτερίδων, των μοναδικών θηλαστικών που πετούν. Σύμφωνα με την έρευνα οι νυχτερίδες αναπτύσσουν εξελιγμένου τύπου πολύπλοκες αλλά σταθερές κοινωνικές δομές, ανάλογες με αυτές των ελεφάντων, των δελφινιών, των χιμπατζήδων και άλλων ζώων, που θεωρούνται ότι έχουν ανεπτυγμένη νοημοσύνη.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά από την τοποθέτηση μικροτσίπ σε 20.000 νυχτερίδες, το οποίο κατέγραδε την καθημερινή συμπεριφορά τους και ιδιαίτερα η δημιουργία σχέσεων σε ομάδες.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι οι νυχτερίδες, που φαινομενικά ανακατεύονται μεταξύ τους και διαμορφώνουν τυχαίες ομάδες με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, στην πραγματικότητα σχηματίζουν εξαιρετικά σταθερές κοινωνικές υπο-ομάδες, ιδίως μεταξύ των θηλυκών. Νυχτερίδες διαφορετικής ηλικίας, μεγέθους, αναπαραγωγικής κατάστασης και βαθμού συγγένειας διατηρούν σταθερές κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες διαρκούν επί χρόνια.

Δεν είναι μόνο τα μέλη της ίδιας οικογένειας που μένουν μαζί για καιρό, αλλά και άλλες θηλυκές που δεν έχουν συγγένεια μεταξύ τους και που θα μπορούσαν να θεωρηθούν απλώς φίλες. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι οι αρσενικές νυχτερίδες είναι πάντα μοναχικές.