Η μείωση στο μισό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα καινούργια αυτοκίνητα έως το 2030 (και από όλα τα αυτοκίνητα έως το 2050) είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας.
Η νέα μελέτη, που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την εξοικονόμηση καυσίμων (GFEI), στην οποία ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) είναι εταίρος, αξιολογεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις προοπτικές μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων κατά 50% μέχρι το 2050.
Στηρίζεται σε εν εξελίξει έρευνα και στα επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο ενώ διαπιστώνει ότι η απαιτούμενη τεχνολογία είναι διαθέσιμη για το σχεδιασμό και την παραγωγή νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν σημαντικά λιγότερο CO2 στην ατμόσφαιρα.
«Ενώ η εξοικονόμηση καυσίμου κατά 50% φαίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση σε χώρες όπως η Ινδία, ορισμένες περιφέρειες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε πορεία για μεγαλύτερη βελτίωση από το 50%» καταλήγει η έκθεση.
Η έκθεση προτείνει στις χώρες να δημιουργήσουν ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της οικονομίας καυσίμου των μοντέλων.
Ο Dr George Eads, συντάκτης της έκθεσης, υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό για τις χώρες που δεν το έχουν ήδη πράξει να αναπτύξουν εθνικές πρωτοβουλίες οικονομίας καυσίμου.
O τολμηρός στόχος για περικοπές των εκπομπών των αυτοκινήτων κατά τις επόμενες δεκαετίες τέθηκε το 2009 από την GFEI, μια ομάδα τεσσάρων οργανώσεων με κοινό στόχο την προώθηση της μεγαλύτερης αποδοτικότητας των καυσίμων. Η συμμαχία GFEI, που παρήγγειλε τη νέα μελέτη αποτελείται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, το Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών και το ίδρυμα Federation Internationale de l’ Automobile (FIA).
Η GFEI υποστηρίζει ότι με τη δημιουργία μεγαλύτερης οικονομίας καυσίμου όχι μόνο οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά το ήμισυ έως το 2050, αλλά σε ετήσια βάση θα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έξι δις. βαρελιών πετρελαίου. Από την έναρξη της πρόκλησης “50by50” αυτές οι τέσσερις οργανώσεις επικεντρώθηκαν σε τέσσερις βασικούς τομείς για να βοηθήσουν τις χώρες να εργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με το “IEA Energy Technology Perspectives 2010″, ο αριθμός των αυτοκινήτων αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, από τα περίπου 700 εκατομμύρια σήμερα, σε λίγο περισσότερο από 2 δις. μέχρι το 2050.
πηγή: greenbusiness