Την αναστολή των συναλλαγών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ΕΕ για μία εβδομάδα ανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω συνεχών επιθέσεων από «χάκερς» στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο ρύπων για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναστέλλονται από την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, 8μ.μ. (ώρα Ελλάδος) έως τις 26 Ιανουαρίου, 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αιτία της αναστολής είναι κατά πάσα πιθανότητα η εισβολή «χάκερς» στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ οι οποίοι έκλεβαν τα δικαιώματα ρύπων από τα εθνικά μητρώα συναλλαγών για να τα μεταπωλήσουν.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτρόπου αρμόδιας για τις κλιματικές αλλαγές, Κόνι Χέντεγκαρντ, επιθέσεις δέχθηκαν τα εθνικά μητρώα 14 κρατών μελών, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Εσθονίας.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι τα μητρώα των 14 κρατών-μελών δεν είναι ασφαλή, καλώντας τα να λάβουν μέτρα για την αποκατάστασή τους.

Σημειώνεται ότι επιθέσεις χάκερς στο χρηματιστήριο ρύπων έχουν σημειωθεί και κατά το παρελθόν. Συγκεκριμένα τον περασμένο Φεβρουάριο οι επιθέσεις δέχθηκαν τα εθνικά μητρώα της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Εξάλλου, το 2008 και το 2009, το χρηματιστήριο ρύπων υπήρξε θύμα μεγάλης απάτης με το ΦΠΑ, την οποία η Εuropol αποτιμά περί τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, με βάση την πρόταση της Επιτροπής που υιοθετήθηκε το 2009, στόχος είναι τα εθνικά μητρώα συναλλαγών να αντικατασταθούν σταδιακά από ένα ευρωπαϊκό μητρώο.

Το σύστημα αγοραπωλησίας των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η ΕΕ παρέχει κάθε χρόνο στα κράτη-μέλη ποσοστώσεις, τις οποίες τα κράτη αναδιανέμουν στις βιομηχανίες τους. Τα δικαιώματα CO2 υπολογίζονται και καταγράφονται στα εθνικά μητρώα. Αν οι βιομηχανίες χρειάζονται περισσότερα δικαιώματα ρύπων, μπορούν να τα αγοράζουν από εταιρείες που έχουν πλεόνασμα δικαιωμάτων. Προς το παρόν τα κράτη μέλη παρέχουν δωρεάν τα δικαιώματα ρύπων στις βιομηχανίες, όμως από το 2013 θα πληρώνουν οι ίδιες οι βιομηχανίες.

Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο ρύπων στην Ε.Ε., ανήλθαν σε 90 δισ. ευρώ το 2010, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής.