Ο Τάκης και η Κάτια είναι δυο νέοι ερωτευμένοι, που χαλαροί από το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων του 1978, επιθυμούν να γνωριστούν καλύτερα και να χαρούν την αγάπη τους.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Σε μια εποχή που τα ταμπού και οι κοινωνικές αντιλήψεις περί σεξουαλικών σχέσεων έχουν αλλάξει, οι δυο έφηβοι είναι διστακτικοί και δυσκολεύονται να ξεπεράσουν την απειρία τους και τη συστολή τους. Ο Τάκης υπερβολικά αγχωμένος για την έκβαση της πρώτης φοράς, καταφεύγει για βοήθεια στο Σεξ Λεξικό. Είναι ένα εγχειρίδιο επιστημονικής φύσεως που απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια, με χρηστικές και επεξηγηματικές πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά στο σεξ. Ταυτόχρονα όταν «κινδυνεύουν» να παρασυρθούν από την επιθυμία της ολοκλήρωσης, το Λεξικό λειτουργεί παραινετικά και τους επαναφέρει εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν.

Η σκηνοθεσία της Αγγελίτας Τσούγκου φλερτάρει διακριτικά με τον έρωτα και τον ανάστατο ψυχισμό δυο πρωτάρηδων. Η Μαρία Χάνου και ο Χρήστος Κοντογεώργης απογειώνουν με τις ερμηνείες τους το τρυφερό έργο του Σπύρου Μιχαλόπουλου. Ο τρόπος, οι εξάρσεις, οι υποχωρήσεις, οι διακυμάνσεις, οι αντιστάσεις και οι υποχωρήσεις, οι προκλήσεις στο παιχνίδι, οι αναστατώσεις, η λαχτάρα, οι φοβίες δημιουργούν την σκηνική μαγεία του ποθητού και άγνωστου.

Η ατμόσφαιρα φορτίζεται με την ιερότητα κάποιων αγγιγμάτων στην αναγνώριση του σώματος, εκεί που τίποτα δεν είναι εύκολο και αποτυγχάνει με τρυφερότητα. Τεστοστερόνη που ανδρώνεται μ’ αθώα και ανυπεράσπιστη έξαρση, προγεστερόνη που παγιδεύει με πονηριά γελάκια το ξύπνημα της ώριμης φύσης. Ερμηνείες με αμεσότητα που τις διακρίνει αφοπλιστική αγνότητα, αγάπη, ενθουσιασμό, ανυπομονησία, ντροπαλοσύνη, σεμνοτυφία, ρομαντική διάθεση, ευαισθησία, δειλία. Πόθος της νιότης, ανασφαλής και αναλφάβητος με το Λεξικό ανά χείρας, για να ερμηνεύσει το προσωπικό οδοιπορικό της πρώτης ερωτικής εμπειρίας, της πρώτης ερωτικής αποτυχίας.

Όταν οι εξαιρετικοί ερμηνευτές εγκαταλείπουν και κάνουν πίσω είναι πράγματι να τους λυπάσαι. Κι ωσότου ακουστεί από τα παρασκήνια η λυτρωτική κραυγούλα, που δεν το πιστεύει στ’ αυτιά της ούτε η ίδια, χαίρεσαι μαζί τους που τα κατάφεραν επιτέλους. Διότι ως γνωστό στον έρωτα μετράει το συναίσθημα και η αγάπη.

Η παράσταση δοσμένη με πολύ χιούμορ και ευφρόσυνη διάθεση ψυχαγώγησε τους θεατές. Ενδεχομένως κάποιοι στα αμήχανα νιάτα τους, να χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο στην επιστήμη του έρωτα κι άλλοι να εμπιστεύτηκαν μόνο το ένστικτό τους.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Κείμενο: Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος
Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου
Επιμέλεια Κίνησης: Ερμίρα Γκόρο
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Σχεδιασμός Φωτισμού: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μερόπη Παπαστεργίου
Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης

Ερμηνεύουν οι: Μαρία Χάνου, Χρήστος Κοντογεώργης

Ημέρα και ώρα παράστασης: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Είσοδος: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (για ανέργους)

Διάρκεια παράστασης: 80’