Ακόμη κι αν ο δρόμος σας δεν σας βγάζει νότια, κάντε μια παράκαμψη και προτιμήστε κάποια από τις ταβέρνες και τα κουτούκια σε Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο για μια γευστική έξοδο που θα σας μείνει αξέχαστη.

Νόστιμα πιάτα με βάση το κρέας, το ψάρι ή τα θαλασσινά, αλλά και μαγειρευτές προτάσεις που σίγουρα θα σας κάνουν να… λοξοδρομήσετε ξανά και ξανά.

Η Παλιά Φάβα

Ταβέρνα Παλιά Φάβα

Οικογενειακό ταβερνάκι κρυμμένο στα στενάκια μεταξύ Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης (Αχαιών 38, Π. Φάληρο). Όσοι το έχουν επισκεφτεί το ξεχωρίζουν για τις σπιτικά μαγειρεμένες νόστιμες λιχουδιές του, όπως εκείνες που θα έφτιαχνε κανείς στο σπίτι του. Με πραγματική αγάπη και περισσό μεράκι η ομάδα της ταβέρνας γεμίζει τις κατσαρόλες της Παλιάς Φάβας καθημερινά με διαφορετικά μαγειρευτά, βασισμένα πάντα στις φρέσκες πρώτες ύλες.

Μυρτιά

Οι συστάσεις είναι περιττές για μία από τις πιο διάσημες ταβέρνες στη Νέα Σμύρνη (Αϊδινίου 55). Οι γενναίες μερίδες της και τα σωστά ψημένα κρεατικά της, έχουν διαδώσει της φήμη της και εκτός «συνόρων» της περιοχής. Ανάμεσα στα όσα αξίζει να δοκιμάσετε και τα τραγανά παϊδάκια. Μην φύγετε αν δεν σας σερβίρουν τους περίφημους λουκουμάδες της ταβέρνας, με μέλι ή σοκολάτα.

Αντωνία

Ταβέρνα Αντωνία

Τίμια ψαροταβέρνα στην Καλλιθέα, με γενναίες και πολύ γευστικές μερίδες από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τους λάτρεις της ψαροφαγίας. Η μαγειρική τέχνη της κυρίας Αντωνίας συγκεντρώνει αμέτρητο κόσμο από διάφορα σημεία της Αττικής στο φιλικό περιβάλλον της ταβέρνας σε ένα τζιτζιφιώτικο στενό (Ισμήνης 36), όπου οι ψητές γαρίδες, οι σαρδέλες στα κάρβουνα και τα αχνιστά μύδια συγκαταλέγονται στα κορυφαία πιάτα. Η χαμογελαστή εξυπηρέτηση και η οικογενειακή ατμόσφαιρα στα συν.

Ραμόνα

Κουτούκι στην περιοχή της Καλλιθέας, που για να το ανακαλύψετε πρέπει να ψάξετε αρκετά. Στη Ραμόνα (Μίνωος 11-13) θα έρθετε για την εξαιρετική κουζίνα της, η οποία ικανοποιεί τους πάντες και τους έχει μετατρέψει σε θαμώνες. Οικογενειακή ατμόσφαιρα και φιλόξενο περιβάλλον, σε ένα καλτ σκηνικό με τα χαρακτηριστικά κρασοβάρελα να κυριαρχούν στο χώρο. Μεγάλες μερίδες και λογικές τιμές στα συν. Εκτός από τα μαγειρευτά, φημίζεται και για τα ψητά στα κάρβουνα. Στο τέλος σερβίρουν κέρασμα σπιτικό ραβανί με παγωτό.

Άργουρα

Μια casual ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές (Αγησιλάου 49-51), όπου όλα είναι επιλεγμένα και μαγειρεμένα από τον κύριο Νίκο Μιχαήλ, ταυτόχρονα ιδιοκτήτη και σεφ. Το όνομα Άργουρα οφείλεται στην παραδοσιακή ονομασία του χωριού του στην Εύβοια (σήμερα Αργυρό), ενώ ο χώρος φέρει παραδοσιακές πινελιές με μεσογειακές αναφορές. Τα όστρακα εδώ έχουν την τιμητική τους, ενώ τα πιάτα με φρέσκο ψάρι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία της πόλης.