Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου έφτασε και η Αθήνα «βάζει» τα γαλανόλευκά της, εορτάζοντας την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.
Παράλληλα, στη διάρκεια του τριημέρου θα λάβουν χώρα αρκετές εκδηλώσεις για την Επανάσταση, εκ των οποίων κάποιες με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα
Συνεχίζονται τον Μάρτιο οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας, ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.
Σάββατο 23.03
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου
Ξεναγός: Αρετή Βασδάρη (έως 40 άτομα)
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΑ ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ
10:30 | Σημείο συγκέντρωσης – έναρξη από το άγαλμα του Στρατηγού Μακρυγιάννη (πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βύρωνος)
Λήξη στο Μουσείο Κανελλοπούλου 1
Ξεναγός: Χάρις Βελαχουτάκου (έως 30 άτομα)
ΝΑΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ
10:30 | Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Ναού Ολυμπίου Διός
Ξεναγός: Άννα Μπενάκη (έως 50 άτομα)
Κυριακή 24.03
ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ
10:30 | Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Αγοράς στην Αδριανού
Ξεναγός: Τζέμμα Οικονομοπούλου (έως 40 άτομα)
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μόνο με κράτηση θέσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opandaxenagiseis.gr
*Το εισιτήριο εισόδου στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους επιβαρύνει τους συμμετέχοντες στην ξενάγηση.
Έκθεση «Ένας Εύζωνας για την 25η Μαρτίου» – Γκαλερί Σκουφά
Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, η γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει στο «Electra Art Space» μία έκθεση αφιερωμένη στους Εύζωνες με τίτλο «Ένας Εύζωνας για την 25η Μαρτίου».
Οι Εύζωνες είναι ένα επίλεκτο σώμα ελλήνων στρατιωτών. Το όνομά τους προέρχεται από τις λέξεις ‘ευ’ και ‘ζώννυμι’ και σημαίνει ο καλά ζωσμένος. Σαν όρος συναντάται αρχικά στα έπη του Ομήρου, για να προσδιορίσει τους ψηλούς, εύρωστους και καλά ζωσμένους πολεμιστές. Οι Εύζωνες είναι γνωστοί και ως «τσολιάδες», μία όχι και τόσο τιμητική ονομασία με προέλευση από την τουρκική λέξη cul (τσιούλ) που σημαίνει «κουρέλι», η οποία είχε αποδοθεί υποτιμητικά στους κλέφτες και τους αρματολούς, επειδή η φουστανέλα τους ήταν ραμμένη από πολλά μικρά κομμάτια υφάσματος.
Σήμερα, οι Εύζωνες ανήκουν στο τιμητικό άγημα, που φρουρεί τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Επιπρόσθετα, είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη μπροστά από τη Βουλή και συγκεντρώνουν πλήθος θεατών σε κάθε αλλαγή φρουράς και ειδικά στην επίσημη πομπή, που με τελετουργικό χαρακτήρα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή πρωί στο Σύνταγμα.
Για την έκθεση αυτή, ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος δημιούργησε μια σειρά γλυπτών με την αρχετυπική μορφή του Εύζωνα με την επίσημη του ενδυμασία, σε στάση προσοχής. Την παραγωγή των χρωματικών εκδοχών σε δύο μεγέθη επιμελήθηκε ο Στάθης Αλεξόπουλος, ενώ κάποια από τα γλυπτά του Τζανουλίνου αποτέλεσαν τον καμβά πάνω στον οποίο ζωγράφισαν καλλιτέχνες-συνεργάτες της γκαλερί Σκουφά. Το καθένα από αυτά τα γλυπτά είναι αποτέλεσμα της προσωπικής αισθητικής και ερμηνείας του εκάστοτε καλλιτέχνη, καθώς και των δικών του στοιχείων αναφοράς. Η έκθεση πλαισιώνεται από πίνακες, φωτογραφίες και διακοσμητικά αντικείμενα, που εμπνέονται από τον Εύζωνα και την παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά.
Εγκαίνια: 21 Μαρτίου 2024, 19:30-21:30
Διάρκεια: 21 Μαρτίου – 6 Απριλίου 2024
Γκαλερί Σκουφά
Σκουφά 4, Κολωνάκι
Eκθεση «Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά» – Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), συνεργάζεται με την εικαστικό, Μαιρηλί Χαραμή, και παρουσιάζει, ενόψει της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, την έκθεση «Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά» από 14 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.
Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από περίπου πενήντα ιστορικά πανιά με συμβολικές προεκτάσεις, που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν και καθιερώθηκε από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου η ενιαία ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον σταυρό.
Ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να δει από κοντά αυτή τη μεγάλη ποικιλία από εμβληματικά πανιά, που είτε συναντά μεμονωμένα σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και λόγω ιστορικότητας απαγορεύεται να μετακινηθούν, είτε γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές, είτε πλάθει με τη φαντασία του μέσα από μύθους.
Διάρκεια έκθεσης: 14 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00, Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Ανοιχτή είσοδος στη νέα μόνιμη έκθεση «Νεότερη Ελλάδα»
Οι αίθουσες 33-36 στον τρίτο όροφο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού ανοίγουν ξανά στο κοινό. Ανανεωμένες και εμπλουτισμένες με νέα εκθέματα διηγούνται την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τα χρόνια λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση έως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Συνδέοντας τη θεματική της νέας μόνιμης έκθεσης του τρίτου ορόφου, «Νεότερη Ελλάδα», με τον εορτασμό της εθνικής επετείου, το Μουσείο Μπενάκη καλεί το κοινό να επισκεφτεί το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού την 25η Μαρτίου 2024, από τις 13:00 έως τις 18:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Παράλληλα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «1821 Πριν και Μετά: Η γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας»