Έπιασαν στα χέρια τους το σενάριο με τη ζωή του Θεανθρώπου. Κλήθηκαν να ενσαρκώσουν τον Υιό του Θεού, στη μικρή ή μεγάλη οθόνη, σε είτε μεγάλες, είτε σε ταπεινές ελέω έλλειψης προϋπολογισμού, θρησκευτικές παραγωγές. Ασχέτως ωστόσο αν το αποτέλεσμα ήταν άρτια καλλιτεχνικό ή όχι, οι ηθοποιοί που φόρεσαν τα σανδάλια και το χιτώνιο του Ιησού Χριστού μάλλον ατύχησαν να βρουν τον πραγματικό παράδεισο, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή.
Η κατάρα που τους ακολούθησε, προκαλεί μεταφυσική ανατριχίλα και αν πρόκειται για συμπτώσεις, μόνο κάποια ανώτερη δύναμη θα μπορούσε να το ερμηνεύσει.
Ακολουθούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
«Ο Βασιλεύς των Βασιλέων» του Νίκολας Ρέι (1961)
Στο πλατό ανέβηκε τον κινηματογραφικό Γολγοθά ο ηθοποιός που κλήθηκε να ενσαρκώσει τον Ιησού. Τα πάθη ωστόσο του Τζέφρι Χάντερ που έζησε στην προσωπική του ζωή, έχουν τον ορισμό της τραγωδίας. Μετά την προβολή της ταινίας, η καριέρα του άρχισε να ολισθαίνει και το πιο τραγικό όλων, πέθανε αρκετά νέος. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 42 χρονών με τρομακτικό τρόπο: εξαιτίας ενός εγκεφαλικού, έπεσε και τραυματίστηκε από ένα αιχμηρό αντικείμενο. Το κεφάλι του έσπασε και την επόμενη μέρα πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.
«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι (1977)
Έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που αναφέρεται στη Γέννηση, τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Η σειρά προβάλλεται κάθε χρόνο από τον ΑΝΤ1 και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο ελληνικό κοινό. Ο πρωταγωνιστής της, Ρόμπερτ Πάουελ, ωστόσο δεν είδε την καριέρα του να ευλογείται. Αν και ενσάρκωσε εκπληκτικά τον Ιησού, η καριέρα του καταστράφηκε καθώς η εικόνα του συνδέθηκε τόσο έντονα με τον Θεάνθρωπο που κανένας παραγωγός δεν μπορούσε να τον φανταστεί σε άλλο ρόλο.
«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Βασίλη Γεωργιάδη (1975)
Δεν κατάφερε να συνεχίσει την καριέρα του ο Αλέξης Γκόλφης που πρωταγωνίστησε στην ελληνική αυτή σειρά βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο ηθοποιός, μετά την ολοκλήρωση της, δεν κατάφερε να υπογράψει άλλο συμβόλαιο για κάποια άλλη δουλειά στον κλάδο της υποκριτικής. Το τέλος του επίσης ήταν απίστευτα τραγικό: Πέθανε τον Αύγουστο του 2007 στην πλατεία Κολιάτσου όπου ζούσε καθώς ήταν άστεγος. Παρέμεινε για δύο μήνες στο νεκροτομείο καθώς δεν βρέθηκε κανείς να αναγνωρίσει το πτώμα του άτυχου ηθοποιού.
«Τα Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον (2004)
Δυο φορές από κεραυνό χτυπήθηκε ο πρωταγωνιστής του Μελ Γκίμπσον. Θέλετε κι άλλο; Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Τζιμ Καβίτζελ έβαλε τον ώμο του και υπέφερε από υποθερμία και πνευμονία. Η ταινία πάντως του Γκίμπσον, γνώρισε επιτυχία αν και κατηγορήθηκε για υπερβολική βία.
«Ο τελευταίος πειρασμός» του Μάρτιν Σκορτσέζε (1988)
Χαρακτηρίστηκε «αιρετική», και όπου προβλήθηκε ξεσήκωσε τεράστιες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χώρα μας, όπου φανατικοί πολέμιοί της δεν δίστασαν να πυρπολήσουν κινηματογραφικές αίθουσες και θεατές κακοποιήθηκαν. Όσο για τον πρωταγωνιστή, τον δημοφιλή Γουίλιαμ Νταφόε, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, αντιμετώπισε πρόβλημα όρασης από το ένα του μάτι!
«Μπεν Χουρ» του Γουίλιαμ Γουάιλερ (1959)
Το δυσκολότερο σε αυτή τη ταινία ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος ηθοποιός που θα ενσάρκωνε τον Ιησού, Να μπορούσε να σταθεί επάξια δίπλα από τον Τσάρλτον Ίστον και την επιβλητική φυσιογνωμία του. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε ο Κλοντ Χίτερ. Ωστόσο ο σκηνοθέτης, δεν φάνηκε να πείσθηκε και έτσι αποφάσισε να μην εμφανίσει καθόλου το πρόσωπο του ηθοποιού αλλά μόνο τη πλάτη του!