«Ήρθα στον κινηματογράφο να δω την ταινία σας κουβαλώντας πολλές προκαταλήψεις. Φεύγω πλέον με πολύ λιγότερες»…

«Ήταν το καλύτερο σχόλιο που άκουσα ποτέ για τις ταινίες μου. Καλύτερο κι από τα βραβεία κι από τα πολλά εισιτήρια που έχουν κόψει» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο 44χρονος Ρουμάνος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουντζίου-στο έργο του οποίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» πραγματοποιεί αφιέρωμα με την προβολή 10 ταινιών του (έξι μικρού και τέσσερις μεγάλου μήκους).

Αναφορικά με την άνθιση του ρουμάνικου σινεμά την τελευταία δεκαετία, ο κ. Μουντζίου σημείωσε ότι αυτή αρχικά προήλθε από την αντίδραση των κινηματογραφιστών απέναντι στο σινεμά του παρελθόντος.

«Οι διεθνείς επιτυχίες ορισμένων σκηνοθετών έδωσαν το κίνητρο και στους υπόλοιπους κι έτσι αρχίσαμε να έχουμε καλή ανταπόκριση από διάφορα φεστιβάλ, με αποτέλεσμα προοδευτικά να δημιουργηθεί μια προσωπική ηθική σε κάθε δημιουργό», τόνισε ο Μουντζίου.

Οι ταινίες του Κριστιάν Μουντζίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο κοινό της Ρουμανίας, ιδιαίτερα μετά το Χρυσό Φοίνικα που απέσπασε στο Φεστιβάλ των Καννών το 2007 για την ταινία «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες»

« Το θέμα που επιλέγω κάθε φορά σχετίζεται με ό,τι με απασχολεί στη ζωή μου, εμένα τον ίδιο. Για παράδειγμα, γύρισα το 4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες όταν επρόκειτο να γίνω πατέρας. Τώρα που έχω δύο παιδιά, με απασχολούσε το τι θα τους πω για το ρόλο της θρησκείας στην κοινωνία, γι΄ αυτό έκανα το πρόσφατο φιλμ μου Πίσω από τους λόφους. Επίσης, συχνά επιλέγω θέματα καθημερινά, θέματα που ίσως διαβάζω από τις εφημερίδες. Το θέμα εκείνης της ταινίας είχε αρχικά δημιουργήσει μια πολεμική, με τη βράβευση της όμως η ταινία κίνησε την περιέργεια του κόσμου. Τελικά άνοιξε το δημόσιο διάλογο για το ζήτημα των εκτρώσεων στη Ρουμανία», σημείωσε ο κ. Μουντζίου.

Γεννημένος το 1968 στο Ιάσιο της Ρουμανίας, σπούδασε αγγλική και αμερικανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Ιασίου και εργάστηκε για λίγα χρόνια ως καθηγητής και δημοσιογράφος. Στη συνέχεια σπούδασε σκηνοθεσία στην Πανεπιστημιακή Σχολή Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου. Το 2003 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, τη Mobra Films ενώ το 2007, έγραψε και σκηνοθέτησε τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες», που προβλήθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών και κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα. Ήταν η πρώτη φορά που το βραβείο αυτό δόθηκε σε Ρουμάνο σκηνοθέτη. Η ταινία του Πίσω από τους λόφους γυρίστηκε το 2012 και επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, όπου έλαβε το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (εξ ημισείας στις Cristina Flutur και Cosmina Stratan). Η ταινία είναι η υποψηφιότητα της Ρουμανίας για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

«Τα τελευταία χρόνια η Ρουμανία γέμισε με πολυ-κινηματογράφους που κατά κανόνα προβάλλουν αμερικάνικες ταινίες, ενώ έχουν απομείνει ελάχιστες μεμονωμένες αίθουσες. Οι ταινίες μου εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς, αλλά πλέον όχι οι πιο δημοφιλείς της χρονιάς. Νομίζω ότι οι Ρουμάνοι με εκτιμούν για τη διεθνή αναγνώριση που έχω λάβει, ακόμη κι αν δεν έχουν δει τις ταινίες μου», σχολίασε ο δημιουργός.

Απαντώντας τέλος στην …κλασική πλέον ερώτηση που πλανιέται στο Φεστιβάλ – κι όχι μόνο – λόγω της αμηχανίας που προκαλούν σ΄ όλους οι δύσκολοι καιροί που διάγουμε , αν δηλαδή ο κινηματογράφος μπορεί να προσφέρει λύσεις στο παγκόσμιο αδιέξοδο , ο Κριστιάν Μουντζίου έδωσε την εξής απάντηση: : «Θα μου άρεσε να έχω αυτή την ψευδαίσθηση, αλλά δε νομίζω ότι το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όμως να αποτελέσει την αφετηρία για δημόσια συζήτηση πάνω στο θέμα της ταινίας, η οποία να ξεπερνά την ίδια την ιστορία που αφηγείται το φιλμ».

Η τελευταία βραβευμένη στις Κάννες ταινία του («Πίσω από τους λόφους») που πραγματεύεται το θέμα της θρησκείας προβάλλεται απόψε (Στις 8 μ.μ) στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» και την Παρασκευή στις 8.15 μ/μ στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές» του Λιμανιού. Στην ίδια αίθουσα («Σταύρος Τορνές») προβάλλεται αυριο (Πέμπτη) στις 20.30 η πολυβραβευμένη ταινία του 2007 «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες».