Μια νεαρή αφρικανή μετανάστρια, το ιδανικό θύμα του σύγχρονου καπιταλισμού, είναι η πρωταγωνίστρια αλλά κυρίως το «όχημα», πάνω στο οποίο στήνεται η ταινία ντοκιμαντέρ Indignados- Αγανακτισμένοι του Τόνι Γκάτλιφ, που θα προβληθεί ως εναρκτήρια στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.
Το διεθνές κίνημα των «αγανακτισμένων»- το πλέον σύγχρονο, πολυσυζητημένο και επίκαιρο θέμα- είναι και το θέμα του ομότιτλου ντοκιμαντέρ που έλαβε την έμπνευσή του από το ομότιτλο βιβλίο- μπεστ σέλερ («Αγανακτήστε») που έγραψε προ δύο ετών ο 95χρονος, σήμερα, γάλλος διανοούμενος Στεφάν Εσσέλ.
«Στην Ελλάδα, τη Γαλλία ή την Ισπανία οι διεκδικήσεις είναι πολύ ετερόκλητες: κατά της ανεργίας, της εργασιακής ανασφάλειας και της διαφθοράς, κατά των εκτροπών της δημοκρατίας, κατά των επιπτώσεων των πολιτικών λιτότητας, για καλύτερη αντιπροσώπευση των λαών, κατά των υπερβολών του καπιταλισμού» δήλωνε πρόσφατα ο Στεφάν Εσσέλ, σχολιάζοντας τα κινήματα των «Αγανακτισμένων» της προηγούμενης διετίας.
Το 2010 έγραψε και κυκλοφόρησε το περίφημο «Αγανακτήστε» ένα βιβλιαράκι μόλις 30 σελίδων, με το οποίο καλούσε τους σύγχρονους νέους να εξεγερθούν ειρηνικά εναντίον των, κατά την κρίση του, τεσσάρων μεγάλων πληγών της σύγχρονης ανθρωπότητας: της κοινωνικής αδικίας, της δικτατορίας του χρηματιστικού κεφαλαίου, της καταπίεσης των μειονοτήτων και της οικολογικής καταστροφής.
Η πρόταση-προτροπή του γερμανοεβραϊκής καταγωγής Εσσέλ, αλλά και οι εκατοντάδες διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων»- κάθε εθνικότητας και μορφής- ενέπνευσαν το γαλλοαλγερινό σκηνοθέτη Τόνι Γκάτλιφ (το ψευδώνυμο του Michael Dahamani) να γυρίσει το ντοκιμαντέρ «Indignados».
«Η πτώση του καπιταλιστικού συστήματος οδηγεί τους λαούς σε κρίση και δυσκολεύει τη ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάζονται στην ανεργία και τη φτώχεια. Οι σκοτεινές στιγμές που ζούμε μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις, στην αύξηση της ξενοφοβίας και της ρατσιστικής βίας, σε ένα πόλεμο πολιτισμών που θα στρέψει τα έθνη το έναν ενάντια στο άλλο. Το σινεμά, όπως η λογοτεχνία, η μουσική και οι άλλες τέχνες πρέπει να σταθεί εμπόδιο» δήλωνε πρόσφατα, στο Βερολίνο, όπου η ταινία του έκανε παγκόσμια πρεμιέρα, ο Τόνι Γκάτλιφ.
Στην ταινία, η «Μπέτυ» (το όνομα της αφρικανής μετανάστριας-πρωταγωνίστριας της ταινίας) εκβράζεται σε μια ελληνική παραλία, κινείται μεταξύ των καταυλισμών παράνομων μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας, ελληνικών τμημάτων μεταγωγών, φυλακών, κι από κει στο Παρίσι, την Αίγυπτο, πίσω στην Ελλάδα, την Ισπανία, όπου -παντού- συναντά «Αγανακτισμένους».
Έτσι, σε μια ταινία 88 λεπτών που ισορροπεί μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, καταγράφεται το σήμερα της Ευρώπης.
Η ταινία του Τόνι Γκάτλιφ θα προβληθεί ως εναρκτήρια του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής 9 Μαρτίου, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπιον».