Ο σκηνοθέτης Ρόμαν Πολάνσκι παρέλαβε το βραβείο του στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ζυρίχης, δύο χρόνια μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο της πόλης. Οι παρευρισκόμενοι τον χειροκρότησαν όρθιοι, ενώ εκείνος δήλωσε: «Τι να πω; Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Το 2009 η ελβετική αστυνομία τον συνέλαβε μόλις είχε φτάσει στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης από τη Γαλλία βάσει διεθνούς εντάλματος λόγω των κατηγοριών που του είχαν απαγγελθεί το 1977 στις ΗΠΑ για σεξουαλική επαφή με 13χρονη.

Στη συνέχεια παρέμεινε για μήνες στη φυλακή και σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά οι ελβετικές αρχές δεν τον εξέδωσαν στις ΗΠΑ.

«Είναι μία περίεργη επέτειος για εμένα», είπε αφού παρέλαβε το βραβείο για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο. «Κάποια πράγματα θα προτιμούσα να τα ξεχάσω, αλλά είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ. Είναι πολύ συγκινητική στιγμή για εμένα οπότε μην περιμένετε να εκφωνήσω λόγους», πρόσθεσε.

Ευχαρίστησε όσους του στάθηκαν «αυτούς τους δύσκολους μήνες». «Θα ήθελα συγκεκριμένα να ευχαριστήσω το προσωπικό στη φυλακή που προσπάθησε να κάνει την παραμονή μου εκεί όσο πιο υποφερτή γινόταν», είπε.