«Ένα απόλυτο αριστούργημα φωτισμών, καδραρίσματος και ρυθμού» με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο Μάρτιν Σκορσέζε το «Cure», το σαγηνευτικό θρίλερ του Κιγιόσι Κουροσάουα, με το οποίο συστήθηκε στον δυτικό κόσμο πριν 27 χρόνια.

Παραφροσύνη. Τρόμος. Δολοφονία. Το τέλειο παράδειγμα του απόλυτου κακού. Κάπως έτσι περιγράφεται η ταινία που είναι στη λίστα με τις 100 καλύτερες της δεκαετίας του ’90, σύμφωνα με το Indiewire και κάνει πρεμιέρα για πρώτη φορά στους ελληνικούς κινηματογράφους σε 4K αποκατεστημένη κόπια στις 5 Σεπτεμβρίου από τη New Star.

Στο Cure μια σειρά δολοφονιών έχουν διαπραχθεί από απλούς ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι δεν είχαν κανέναν έλεγχο στις φρικιαστικές ενέργειές τους. Ακολουθώντας τον μοναδικό σύνδεσμο –ένας μυστηριώδης άγνωστος που είχε σύντομη επαφή με κάθε δράστη και το θύμα του– ο ντετέκτιβ Kenichi Takabe (Koji Yakusho- Tokyo Sonata, 13 Assassins) βάζει τη δική του λογική στην γραμμή καθώς προσπαθεί να τερματίσει το κύμα του ανεξήγητου τρόμου.

Οι διθυραμβικές κριτικές για το Cure

Το Cure που περιγράφεται ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από τον Bong Joon-ho (The Host, Snowpiercer), είναι ένα αριστούργημα του είδους του. Ένα παραισθησιακό ταξίδι στις πιο σκοτεινές εσοχές του ανθρώπινου μυαλού.

Μάλιστα, όταν κυκλοφόρησε, οι κριτικοί του κινηματογράφου το υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και διθυραμβικά σχόλια.

«Ένας περίτεχνος ψυχολογικός λαβύρινθος» – έγραψαν οι The New York Times, ενώ το Variety σχολίασε πως πρόκειται για ένα «υπνωτιστικό ταξίδι του Κιγιόσι Κουροσάουα στα σκοτεινά βαθη του ανθρώπινου μυαλού». «Μια υπέροχη αφήγηση τρόμου και μυστηρίου που αποκαλύπτει, με παλλόμενο ρυθμό, την ίδια την αλήθεια: κάθε αντίδραση κρύβει καταστροφική ορμή και βίαιη επιθυμία» έγραψε το Psychocinematografy.

Στο rogerebert.com διαβάζουμε μεταξύ άλλων για το αριστούργημα του Κουροσάουα: «Το Cure μπορεί να έχει μια «περίεργη γεύση», αλλά η χαρακτηριστική του ανατριχιαστική και η αντισυμβατική αφήγηση είναι μαγευτική. Αν και ορισμένα από τα μεταγενέστερα έργα του Κουροσάουα, όπως το «Tokyo Sonata» (2008) και το «Wife of a Spy» (2020) είναι πιο προσιτά σε σύγκριση, το «Cure» έχει επηρεάσει σημαντικά αρκετούς αξιόλογους κινηματογραφιστές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Όσκαρ νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Bong Joon-ho. Ακόμα και μετά από 25 χρόνια, το «Cure» αποπνέει μια σκοτεινή και ύπουλη δύναμη».

Σύνοψη

Ένα κύμα φρικιαστικών δολοφονιών σαρώνει το Τόκιο. Η μόνη σύνδεση είναι ένα αιματηρό Χ χαραγμένο στο λαιμό καθενός από τα θύματα. Σε κάθε περίπτωση, ο δολοφόνος βρίσκεται κοντά στο θύμα και δεν θυμάται τίποτα από το έγκλημα. Ο ντετέκτιβ Takabe και ο ψυχολόγος Sakuma καλούνται να ανακαλύψουν τη σύνδεση, αλλά η έρευνά τους δεν οδηγεί πουθενά…

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Kiyoshi Kurosawa
Σενάριο: Kiyoshi Kurosawa
Φωτογραφία: Tokusho Kikumura
Πρωταγωνιστούν: Koji Yakusho, Masato Hagiwara, Tsuyoshi Ujiki
Γλώσσα: Ιαπωνικά
Διάρκεια: 110′
Έτος: 1997