«Αν υπήρχε βαθμολογία μεγαλύτερη από πέντε αστέρια, αυτή είναι μία από τις ελάχιστες ταινίες που θα την κέρδιζαν», έχει γράψει το βρετανικό περιοδικό Empire για την εμβληματική ταινία, «Σιωπηλός Μάρτυς». Το χιτσκοκικό αριστούργημα του 1954, το οποίο μοιάζει προφητικό, αφού 70 χρόνια μετά στην εποχή των social media, σαν άλλοι Τζέφρις, κατασκοπεύουμε χωρίς ηθικές αναστολές τις ιδιωτικές ζωές των άλλων.

«Είναι άραγε ηθικό να κατασκοπεύεις κάποιον με φακούς και κιάλια;», αναρωτιέται ο πρωταγωνιστής του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Τζέιμς Στιούαρτ. Και στο σήμερα, οι «φακοί» και τα «κιάλια» είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram ή το TikTok.

Σε συνέχεια, λοιπόν, του αφιερώματος στον μεγάλο μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ και στον αγαπημένο του πρωταγωνιστή, Τζέιμς Στιούαρτ – και με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την αρχική του κυκλοφορία – το εμβληματικό «Σιωπηλός Μάρτυς»επιστρέφει θριαμβευτικά στις θερινές κινηματογραφικές αίθουσες με ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες σε 4K από την Summer Classics!

Με εξαιρετικές ερμηνείες από τον Τζέιμς Στιούαρτ και τη γοητευτική Γκρέις Κέλι και υποψήφια για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, η ταινία αφηγείται την ιστορία του φωτορεπόρτερ Τζέφρις, ο οποίος καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω ενός σπασμένου ποδιού, διασκεδάζει την ανία του παρακολουθώντας τους γείτονές του μέσα από το παράθυρο του διαμερίσματός του στη Νέα Υόρκη. Σύντομα η συνήθειά του μετατρέπεται σε εμμονή, όταν υποψιάζεται ότι ένας από τους γείτονές του έχει διαπράξει φόνο.

Ο Χίτσκοκ με την αξεπέραστη σκηνοθετική του δεινότητα, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αγωνίας και έντασης μέσα από την περιορισμένη οπτική του κεντρικού χαρακτήρα, αφού συχνά στη διάρκεια της ταινίας η κάμερα περιορίζεται στην οπτική γωνία του φωτογραφικού φακού ή των κιαλιών του κεντρικού ήρωα. Η πρωτοποριακή χρήση των υποκειμενικών πλάνων και η αξιοποίηση του εξαιρετικού σκηνικού δημιουργούν μια αξέχαστη εμπειρία, εδραιώνοντας την ταινία ως ένα διαχρονικό αριστούργημα που εξερευνά τα όρια της περιέργειας και της ιδιωτικής ζωής, με αποκορύφωμα ένα συναρπαστικό και αγωνιώδες φινάλε.

Προσθέτει, δε, σε αυτό την πιο ζεστή ερωτική ιστορία που έχει κινηματογραφήσει ποτέ, εκμεταλλευόμενος τη γοητεία, το στιλ, την ομορφιά και τις υποκριτικές ικανότητες της Γκρέις Κέλι, αλλά και μια ελαφρώς κωμική διάθεση, κάνοντας το κοινό συνένοχο σε μια από τις πιο επίμονες ανθρώπινες αδυναμίες.

Με έξυπνη χρήση των φυσικών ήχων και θορύβων σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και με τον αριστοτεχνικό φωτισμό του Ρόμπερτ Μπερκς, ενισχύεται η αίσθηση του περιορισμού και της αγωνίας, ενώ η ταινία παραμένει ταυτόχρονα πνευματώδης, θλιβερή, αστεία και σοφή. Με βαθμολογία 100% στο Metascore, ο «Σιωπηλός Μάρτυς» αποτελεί ένα κινηματογραφικό ορόσημο, κατακτώντας τους κριτικούς και εξακολουθώντας να συναρπάζει τους θεατές, προκαλώντας τους να αναλογιστούν τον δικό τους ρόλο.

Σύνοψη:

Ένας φωτογράφος με σπασμένο πόδι για να ανακουφίσει την πλήξη του κατασκοπεύει τους γείτονες από το παράθυρό του, παρατηρώντας την ιδιωτική τους ζωή. Το ηδονοβλεπτικό του χόμπι παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις όταν υποψιάζεται ότι αυτό που είδε ήταν φόνος, κι αποφασίζει να προσπαθήσει να εξιχνιάσει ο ίδιος το έγκλημα, με τη βοήθεια της αριστοκρατικής φίλης αλλά και της νοσοκόμας του.

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο: Τζον Μάικλ Χέιζ (βασισμένο σε διήγημα του Κόρνελ Γούλριτς)
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Στιούαρτ, Γκρέις Κέλι
Διάρκεια: 112 λεπτά
Εικονογράφηση ελληνικής αφίσας: Κώστας Γούναρης
Διανομή: Summer Classics

Από τις 4 Ιουλίου στα θερινά σινεμά