Ειδικός υποστηρίζει πως οι ερωτικές σκηνές που παρουσιάζονται στην κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία «Love Actually» μπορούν να λειτουργήσουν και ως «μάθημα» από τους γονείς προς τα παιδιά τους για μια σειρά θεμάτων, που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγησή τους.

Έχουν περάσει 20 χρόνια από την κυκλοφορία της και η ειδικός Ντέμπι Μπερ εκτιμά πως το περιεχόμενό της μπορεί να είναι διδακτικό. Για παράδειγμα, η ιστορία του Μάρτιν Φρίμαν και την Τζοάνα Πέιτζ, που είναι ηθοποιοί και γνωρίζονται στα γυρίσματα μιας ερωτικής σκηνής και πριν από κάθε «περίπτυξή» τους ρωτούν αν είναι όλα καλά ή αν ο άλλος έχει κάποιο πρόβλημα, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για την απόκτηση συναίνεσης ακόμη και στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Η 34χρονη ειδικός, που στο παρελθόν είχε μιλήσει για την αύξηση της εύκολα προσβάσιμης πορνογραφίας και την αντίστοιχη αύξηση της σεξουαλικής βίας, όπως ο πνιγμός, είπε ότι αυτές οι στιγμές της ταινίας μπορούν να ανοίξουν το διάλογο μεταξύ γονέων και παιδιών, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, που μεταφέρει η New York Post.

«Αυτή η εποχή του χρόνου είναι εξαιρετική για συζητήσεις σχετικές με το σεξ – είστε με τα παιδιά σας για δύο εβδομάδες», τόνισε η Μπερ και συνέχισε: «Πιθανότατα παρακολουθείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες – και τόσες πολλές από αυτές έχουν αμήχανες σκηνές σεξ».

«Εκεί είναι που θα μπορούσατε να τους ρωτήσετε πράγματα όπως: “Έχετε δει πορνό;” ή και “Οι φίλοι σας μιλάνε πολύ γι’ αυτό;” – με πολύ ήρεμο τρόπο, χωρίς να τους φωνάζετε», τόνισε. «Θα μπορούσατε ακόμη και να προτείνετε να πληρώσετε για ορισμένες ασφαλείς πλατφόρμες, αν είναι περίεργοι», συμπλήρωσε.

Η διαφορά με το πορνό

Για την Μπερ οι ταινίες πορνό δεν μπορούν να θεωρηθούν χρήσιμες ως εργαλείο διδασκαλίας των παιδιών για το σεξ. «Υπάρχουν δύο όψεις του νομίσματος», είπε. «Το δωρεάν πορνό είναι ένας κόσμος φαντασίας και είναι ανθυγιεινό για τα παιδιά να μαθαίνουν για το σεξ, βλέποντάς το».

«Τα είδη πορνό που βλέπετε σε δωρεάν ιστότοπους — συνήθως δείχνουν μόνο έναν τύπο σώματος. Γυμνασμένα κορμιά, μηδενικές ηβικές τρίχες, μεγάλα πέη, τεράστια στήθη. Σπανίζει η χρήση λιπαντικού, δεν βλέπετε συνομιλίες σχετικά με τη συναίνεση». «Υπάρχουν ορισμένες πράξεις που παρουσιάζονται ως τυπική σεξουαλική πρακτική, αλλά στον πραγματικό κόσμο, θα πρέπει να γίνονται συζητήσεις σχετικά με την συναίνεση», ανέφερε. «Συχνά λέω στους μαθητές μου – δεν θα μαθαίνατε να οδηγείτε βλέποντας το “Fast and Furious” – μην μαθαίνετε για το σεξ μέσω πορνογραφικών ταινιών».

Τονίζει, δε, πως τα παιδιά με ελεύθερη πρόσβαση σε ταινίες πορνό τείνουν να αποκτούν λανθασμένες εντυπώσεις για το σεξ, την εικόνα του σώματος και τη συναίνεση.