Το βραβείο Cecil B. DeMille θα λάβει στην 80η απονομή των Χρυσών Σφαιρών ο Έντι Μέρφι για την συνολική του πορεία και την καριέρα του στον κινηματογράφο. Το βραβείο είναι μία τιμητική διάκριση για ηθοποιούς, παραγωγούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους, η πρώτη φορά που δόθηκε ήταν στην 9η τελετή των Χρυσών Σφαιρών το 1952 και πήρε το όνομα του από τον σκηνοθέτη που το παρέλαβε Cecil B. DeMille.

Ο ηθοποιός έχει προταθεί συνολικά για 6 Χρυσές Σφαίρες στην καριέρα του και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς του αμερικανικού κινηματογράφου. Η μία φορά που κέρδισε ήταν για την ερμηνεία του στη δραματική ταινία «Dreamgirls» το 2006. Η πιο πρόσφατη υποψηφιότητά του και μία από τις καλύτερες ερμηνείες του ήταν στο μιούζικαλ «Dolemite is My Name» το 2019.

Κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ στο Χόλιγουντ σχετικά με την προσωπική του ζωή, αφού έχει αποκτήσει δέκα παιδιά. Σύμφωνα με το Associated Press η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στο Μπέβερλι Χιλς, με οικοδεσπότη τον βραβευμένο με Emmy κωμικό Τζέροντ Καρμάικλ.