Τραγούδια από την κελτική παράδοση (Ιρλανδία, Βρετάννη) και δικές της συνθέσεις ερμηνεύει η στιχουργός και συνθέτης Ελίζα Βελλιά στην άρπα, την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

H Ελίζα Βελλιά γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Στα 21 της, αφήνει τη χώρα της για να ανακαλύψει τον κόσμο. Στους διαδρόμους του μετρό του Λονδίνου, ακούει για πρώτη φορά την κελτική άρπα. Μετά από ένα χρόνο μάθησης κοντά σε ιρλανδούς και σκωτσέζους δασκάλους, παίρνει μέρος στην ηχογράφηση δύο άλμπουμ παραδοσιακής μουσικής. Η μουσική της πορεία την οδηγεί στη Βρετάνη (Γαλλία). Δημιουργεί με την Christine Merienne το ντουέτο Sedrenn. Οι δυο αρπίστριες και τραγουδίστριες ηχογραφούν δύο άλμπουμ κελτικής έμπνευσης. Πραγματοποιούν πάνω από τριακόσιες συναυλίες μέσα σε μια δεκαετία, ταξιδεύοντας από τη Γαλλία μέχρι την Κίνα.

Το πρώτο σόλο της άλμπουμ, Le voleur de secrets, συνδυάζει τον ήχο της άρπας και τις μελωδίες της ελληνικής παράδοσης. Το άλμπουμ, που κυκλοφόρησε από τη Harmonia Mundi στη σειρά Le Chant du Monde, είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του 2006 στην κατηγορία World αυτής της δισκογραφικής εταιρείας. Η Ελίζα Βελλιά συνεχίζει το δρόμο της με ένα άλμπουμ που αποτελείται από δικές της συνθέσεις, Ahnaria (Le Chant du Monde, 2008). Το καινούργιο της άλμπουμ, La femme qui marche, δίνει στην άρπα μια νέα πνοή.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 || 21:00 || 8 ευρώ.
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α 11361 Κυψέλη, Αθήνα
Τ : 213 00 40 496
e : [email protected]
fb : https://www.facebook.com/kentron.el