«Να διασφαλίσουμε ότι η ναυτιλία παραμένει ζωτικός παράγοντας στην παγκόσμια οικονομία μας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον», δήλωσε ο Επίτροπος βιώσιμων μεταφορών και τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, με αφορμή τη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής Έκθεσης 2025.

O ευρωπαϊκός ναυτιλιακός τομέας σημειώνει πρόοδο προς μεγαλύτερη βιωσιμότητα, αλλά οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Θα χρειαστεί να εντείνει τις προσπάθειές του τα επόμενα χρόνια για να βοηθήσει στην επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ για το 2030 και στην επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ ως το 2050. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η δεύτερη περιβαλλοντική έκθεση για τις ευρωπαϊκές θαλάσσιες μεταφορές που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση ζητά συνέχιση της δράσης και αυξημένη καινοτομία στον τομέα. Βασικά εργαλεία για την επίτευξη βιώσιμων θαλάσσιων μεταφορών στην Ευρώπη είναι ο κανονισμός FuelEU για τις θαλάσσιες μεταφορές, ο οποίος ενθαρρύνει τη χρήση καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές, και η επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ στις θαλάσσιες μεταφορές, που ορίζει μια τιμή άνθρακα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τα πλοία. Επιπλέον, ο παγκόσμιος συντονισμός, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, θα είναι επίσης κρίσιμος για την πρόοδο προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον στις θαλάσσιες μεταφορές.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, δήλωσε σχετικά με την έκθεση: «Η νέα περιβαλλοντική έκθεση για τις ευρωπαϊκές θαλάσσιες μεταφορές είναι ένας πολύτιμος οδηγός για το μέλλον των ευρωπαϊκών θαλάσσιων μεταφορών, μεταφορών που είναι ταυτόχρονα βιώσιμες, ανταγωνιστικές και ανθεκτικές. Αυτή η έκθεση είναι επίσης μια έκκληση για δράση. Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ναυτιλία παραμένει ζωτικός παράγοντας στην παγκόσμια οικονομία μας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και διατηρώντας τους ωκεανούς μας για τις μελλοντικές γενιές. »

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι θαλάσσιες μεταφορές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση του εμπορίου, της οικονομικής ανάπτυξης, της συνδεσιμότητας και της προσβασιμότητας, ενώ συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση από τον κλάδο έχει πρόσθετες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής του 3-4% των εκπομπών CO₂ της ΕΕ και της ζημίας στα θαλάσσια οικοσυστήματα από τη ρύπανση από πετρελαιοκηλίδες και τις εκροές λυμάτων, καθώς και από το θόρυβο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Αν και οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα θαλάσσια απορρίμματα από την αλιεία και τη ναυτιλία έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ την τελευταία δεκαετία, παραμένει μια σοβαρή πρόκληση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για απώλειες πλαστικών pellet.

Η έκθεση εκπονείται από κοινού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ