Οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, η οποία μάλιστα θα αποτελέσει οδηγό για αντίστοιχες συμπράξεις ψηφιακού μετασχηματισμού μεταξύ κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μπήκαν σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στη νέα συνάντηση μέσα σε δύο μήνες, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, με τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Νικόδημο Δαμιανού.
Στη συνάντηση τέθηκε το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης για τη διασύνδεση του «Gov.gr Wallet» και του «Ψηφιακού Πολίτη», με τη διαλειτουργικότητα των δύο εφαρμογών και την απλοποίηση διαδικασιών, να αποτελούν το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Οι δύο χώρες συνεργάζονται εδώ και καιρό στην ανάπτυξη και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, συνεργασία που επιδίωξη και των δύο πλευρών είναι να συμβάλει στη συνολική ευρωπαϊκή ψηφιακή εξέλιξη.
«Η συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες προχωράει. Και προχωράει ακόμα πιο δυναμικά. Στις αρχές Δεκεμβρίου ενώσαμε στην ουσία τα δύο ψηφιακά πορτοφόλια, δίνοντας και παίρνοντας τεχνογνωσία για πράγματα που είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο είχαν υλοποιηθεί. Ο ψηφιακός Πολίτης για την Κύπρο είναι πλέον πραγματικότητα και δουλεύει εξαιρετικά, αλλά το επόμενο βήμα είναι νομίζω πιο σημαντικό. Το να ενώσουμε την επαλήθευση εγγράφων. Δίνουμε τη δυνατότητα άμεσης ψηφιακής διασταύρωσης της εγκυρότητας εγγράφων της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο και το αντίστροφο, διευκολύνοντας την καθημερινότητα και την επιχειρηματική δραστηριότητα των πολιτών των δύο χωρών. Κι όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν πρεσβείες ή να κάνουν οποιαδήποτε άλλη επαλήθευση», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Έχοντας μετά από δύο μήνες λειτουργίας, περισσότερους από 30.000 χρήστες που χρησιμοποιούν τον «Ψηφιακό Πολίτη», η Κύπρος είναι έτοιμη να περάσει στο επόμενο στάδιο, όπως τόνισε ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Νικόδημος Δαμιανού.
«Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για συνεργασία όσον αφορά στην υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες των δύο χωρών. Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όπως λέει και ο φίλος υπουργός Δημήτρης Παστεργίου, είμαστε ένα έθνος, δύο κράτη και μπορούμε να έχουμε μια κοινή ψηφιακή πορεία. Ίσως και να επιβάλλεται σε κάποιους τομείς. Ζούμε σε μια εποχή όπου τα κράτη οφείλουν να συνεργαστούν. Είναι τέτοιες οι ταχύτητες των τεχνολογικών εξελίξεων που δημιουργούν προκλήσεις και ευκαιρίες και επιβάλλουν τέτοιες συνεργασίες. Είναι ευχάριστο και παραγωγικό να είμαστε εδώ. Να συζητούμε τα επόμενα βήματα και προφανώς ένα άμεσο τέτοιο βήμα είναι αυτό που έχουμε προαναγγείλει, τη διαλειτουργικότητα των δύο εφαρμογών, η οποία θα φέρει τη δυνατότητα στους πολίτες των δύο χωρών να χρησιμοποιήσουν τα σημαντικά αυτά ψηφιακά εργαλεία στην αντίστοιχη χώρα. Θα είμαστε οι δύο πρώτες χώρες θεωρώ στην Ευρώπη που θα πετύχουμε σε αυτό το κομμάτι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Θα δούμε και τα αμέσως επόμενα βήματα που είναι πολλά. Έχουμε να μάθουμε πολλά ο ένας από τον άλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε σειρά συναντήσεων εργασίας μεταξύ εκπροσώπων των δύο κρατών ώστε να προσδιορίσουν τεχνικές λεπτομέρειες των επόμενων ενεργειών της συνεργασίας καθώς και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές σε ένα ευρύ πεδίο ψηφιακών λύσεων.
Παπαστεργίου: Το INVEST εκπληρώνει την υπόσχεση μιας διασυνδεδεμένης Ευρώπης
Παράλληλα,ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την εναρκτήρια συνάντηση του έργου INVEST – (INTeroperability Vision in Europe – Strategy Timeplan) στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι: «το έργο INVEST αποτελεί ένα σκαλοπάτι προς μια ψηφιακά κυρίαρχη, ανθεκτική ήπειρο, εκπληρώνοντας μέσω της συλλογικής εργασίας των εμπλεκόμενων μερών, την υπόσχεση μιας διασυνδεδεμένης, καινοτόμου και ενδυναμωμένης Ευρώπης με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών της» .
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Ευρώπη, το οποίο έχει ως στόχο να καθορίσει τις στρατηγικές προτεραιότητες και να διαμορφώσει ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση μέτρων για υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Interoperable Europe Act, EU/903/2024). Το INVEST με συνολικό προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Digital Europe, έχει διάρκεια 12 μήνες και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2025.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αναλάβει τον συντονισμό του έργου INVEST, το οποίο δίνει έμφαση στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλες τις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών.
Μέσω της δομημένης προσέγγισής του στον στρατηγικό σχεδιασμό, την εφαρμογή, και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, το INVEST υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς.
Στην εναρκτήρια συνάντηση του INVEST συμμετείχαν εταίροι από 7 κράτη μέλη του έργου (Ελλάδα, Φινλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Κροατία και Λουξεμβούργο), εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG DIGIT), και 62 εκπρόσωποι από 20 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Κύπρο, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία και Φιλανδία. Κατά τη διάρκεια της, συζήτησαν τις στρατηγικές προτεραιότητες του Κανονισμού για τη Διαλειτουργική Ευρώπη (EU/903/2024) και το μηχανισμό συστηματικής συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών για την κοινή υλοποίηση διαλειτουργικών λύσεων, μέσω πολυκρατικών έργων και άλλων πρωτοβουλιών. Επίσης ανέδειξαν τη σημασία της συντονισμένης δράσης και της ενεργής συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Εκ μέρους της Ελλάδας, στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα μέσω του gov.gr. Επιπρόσθετα, έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα θέματα διαλειτουργικότητας, όπως η υποβολή πρότασης για τη δημιουργία Κοινοπραξίας Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Υποδομής (EDIC) με έδρα στην Ελλάδα, που αφορά στη διαλειτουργικότητα και στις συνδεδεμένες και καινοτόμες δημόσιες διοικήσεις (IMPACTS). Σκοπός του είναι η προώθηση της ανάπτυξης και της εφαρμογής κοινών ευρωπαϊκών λύσεων διαλειτουργικότητας σύμφωνα με τον κανονισμό της Διαλειτουργικής Ευρώπης (Interoperable Europe) σε όλα τα κράτη μέλη.
Πηγή: ΑΠΕ