Σεισμός 5 Ρίχτερ έγινε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης (04/02) στη Σαντορίνη.
Πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές δονήσεις της σεισμικής έξαρσης που σημειώνεται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή με επίκεντρο ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα και το ακριβές επίκεντρο βρέθηκε στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Τα βλέμματα στραμμένα στη Σαντορίνη
Για την κατάσταση που επικρατεί στη Σαντορίνη μίλησε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς. «H σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο», σημείωσε και εξήγησε εάν τελικά υπάρχει η πιθανότητα να γίνει τσουνάμι.
«Τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς, κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» για την ενεργή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, την Άνυδρο και την Αμοργό, ισχύος μεταξύ 4 και 4,9 Ρίχτερ, ο κ. Γκανάς ανέφερε ότι «σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04:45 τα ξημερώματα». Όπως τόνισε ο επιστήμονας, αυτό είναι ένα καλό νέο λέγοντας ότι «ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό».
«Είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία»
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία, καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου, επεσήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.
«Οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολόμπο».
Ερημώνει το νησί
Ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο παρουσιάζει η Σαντορίνη, με χιλιάδες κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει το νησί, λόγω της εξαιρετικά έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
Στα Φηρά οι δρόμοι δείχνουν έρημοι, με ελάχιστους κατοίκους και τουρίστες να μετακινούνται. Τα μόνα σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία, στα οποία σχηματίζονται μικρές ουρές από πολίτες που ψάχνουν τρόπο να φύγουν, είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς.
Ταυτόχρονα, οι Αρχές στη Σαντορίνη παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, για παν ενδεχόμενο, με την ΕΜΑΚ, σε πρωταρχικό ρόλο, να διατηρεί την εγκατάστασή της με τις σκηνές.