Υπάρχουν φορές που η πραγματικότητα βάζει τα γυαλιά στη μυθοπλασία.
Άλλες πάλι φορές είναι απλώς ο τρόπος που δουλεύει το ποινικό σύστημα, ότι όλα έχουν να κάνουν με ανθρώπους. Και οι άνθρωποι κάποιες φορές τα κάνουμε μαντάρα.
Μόνο που εδώ τα πράγματα έγιναν τόσο χάλια που όταν 2 παρασκευάστριες φαρμάκων αποφάσισαν να εκτροχιαστούν, πήραν μαζί τους όλο το ποινικό σύστημα, φτάνοντας να απαλλάξουν… 47.000 ποινικές υποθέσεις!
«How to Fix a Drug Scandal» λένε τη μίνι σειρά των 4 επεισοδίων που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς. «Υπερβολική Δόση Σκανδάλου» την ονόμασε το Netflix στα ελληνικά από την 1η Απριλίου που αποβιβάστηκε στην πλατφόρμα.
Τα εγκλήματα των δύο εργαστηριακών υπαλλήλων δεν έβλαψαν απλώς τον κόσμο, αλλά κηλίδωσαν το ίδιο το σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης, θολώνοντας τις γραμμές.
Οι παρασκευάστριες φαρμάκων παρέλυσαν το ποινικό σύστημα, αφήνοντας δικαστές και δικηγόρους να ψάχνουν σωστό και λάθος, ηθικό και ανήθικο.
Η σειρά παρακολουθεί την πραγματική ιστορία της Sonja Farak, χημικού στο πολιτειακό χημείο της Μασαχουσέτης, που τη συνέλαβαν το 2013 να κλέβει φάρμακα από το εργαστήριό της. Το μόνο πρόβλημα; Πως η Farak κατέθετε ως ειδικός σύμβουλος σε πολιτειακές δίκες, την ίδια ώρα που ανέλυε και τα πειστήρια από υποθέσεις ναρκωτικών.
Στο τέλος έφτασε να κλέβει κοκαΐνη από το εργαστήριο για να φτιάχνει κρακ, το οποίο κάπνιζε στη δουλειά. Κάτι αντίστοιχο έκανε και άλλη μια κρατική χημικός, στη Βοστόνη τώρα, η Annie Dookhan, υπονομεύοντας τις δικαστικές υποθέσεις που αναλάμβανε.
Farak και Dookhan έκαναν διαφορετικά εγκλήματα, αμφότερα όμως είχαν να κάνουν με τη νόθευση αποδεικτικών στοιχείων.
Καταδικάστηκαν και οι δύο, μόνο που οι καταδικαστικές αποφάσεις τους σήμαναν συναγερμό για όλες τις υποθέσεις που είχαν αναλάβει. Ναι, 47.000 στον αριθμό!