«Μια ξεκαρδιστική κωμωδία με μια αναπάντεχη ανατροπή που σε προσγειώνει στην ρεαλιστική σκληρή πραγματικότητα». Έτσι συστήνει το «Ανδρόγυνο» η συγγραφέας του, Χριστίνα Σαμπανίκου, που μαζί με τη Βίκυ Αδάμου που υπογράφει τη σκηνοθεσία, παρουσιάζουν κάθε Παρασκευή στο θέατρο Vault μία παράσταση που δυσκολεύεσαι να κατατάξεις σε ένα μόνο είδος.
Το «Ανδρόγυνο» είναι η νέα παραγωγή της Life After Death Theatre Company και βασίζεται πάνω στις τεχνικές του αυτοσχεδιασμού, του σωματικού θεάτρου, αλλά και του stand up. Ποιο είναι όμως το κεντρικό του θέμα; «Ο θεσμός του γάμου σε μια κοινωνία στερεοτύπων και ο κύκλος της βίας που περνάει από γενιά σε γενιά» σημειώνει η Βίκυ Αδάμου, που παραδέχεται ότι μαζί με τους συνεργάτες της ξεκίνησαν για να φτιάξουν μία παράσταση για το «μαζί» και κατέληξαν… στην έμφυλη βία. «Η τεχνική του devised theatre δεν ξέρεις ποτέ πού θα σε πάει» εξηγεί.
Το «Ανδρόγυνο» ξεκινάει από το φουαγιέ του Vault με την Επιστημονική Κοινότητα – στο πρόσωπο της Χριστίνας Σαμπανίκου – να υποδέχεται το κοινό μοιράζοντας… χαρτομάντιλα! Ύστερα με περισπούδαστο ύφος, όπως κάθε αυθεντία, θα αναλύσει τον στερεοτυπικό τρόπο με τον οποίο έχουν μάθει να σχετίζονται το Αρσενικό και το Θηλυκό. Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της θα οδηγήσει το κοινό στη θεατρική αίθουσα του Vault, όπου το Αρσενικό (Ελισσαίος Βλάχος) και το Θηλυκό (Βίκυ Αδάμου, σε διπλή διανομή με την Αλίκη Αβδελοπούλου) Στερεότυπο περιμένουν μέσα σ’ ένα γυάλινο κουτί. Η Επιστημονική Κοινότητα με ένα τηλεκοντρόλ θα τους δίνει ζωή προκειμένου να αναπαραστήσουν με τη μέθοδο της παντομίμας μία σειρά από στερεοτυπικές σχέσεις, τις οποίες το κοινό καλείται να συζητήσει μαζί της.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή το «Ανδρόγυνο» ακροβατεί ανάμεσα στη φάρσα και ένα σεμινάριο περί σχέσεων. Η Επιστημονική Κοινότητα έρχεται σε άμεση διάδραση με τους θεατές, που με δυσκολία θα καταφέρουν να παραμείνουν σοβαροί. Όμως στη συνέχεια της παράστασης παραμονεύει μία ανατροπή που δεν περιμένει ούτε ο πιο υποψιασμένος θεατής…
«Το “Ανδρόγυνο»” είναι η ελληνική πραγματικότητα, όχι μόνο η σύγχρονη αλλά και η προγενέστερη. Και όχι μόνο η ελληνική γιατί τα ζητήματα συνύπαρξης Αρσενικού και Θηλυκού, στερεοτυπικών και αρχετυπικών ρόλων, κακοποίησης όχι μόνο σωματικής αλλά και ψυχολογικής, αφορούν σε όλες τις πραγματικότητες σχέσεων» υπογραμμίζει η Χριστίνα Σαμπανίκου. Δυστυχώς όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας την επιβεβαιώνουν απόλυτα.
Το «Ανδρόγυνο» μας θέτει προ των ευθυνών μας. Το κάνει με τρόπο λιτό και άμεσο. Η θέση της γυναίκας στην πατριαρχική κοινωνία, η έμφυλη βία, τα στερεότυπα που τη γεννούν και την αναπαράγουν… Όλα τίθενται επί τάπητος μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα. Με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο. Μία δραματουργία πραγματικά ευφυή. Το κοινό παύει να είναι παρατηρητής. Γίνεται συνομιλητής. Σε τέτοιο βαθμό που όταν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, είναι πολύ δύσκολο να κρυφτεί πίσω από τη μάσκα του θεατή.
«Η γυναικοκτονία και η έμφυλη βία είναι φαινόμενα που καθημερινά μας απασχολούν, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ έχουμε 137 δολοφονίες γυναικών καθημερινά ανά τον κόσμο, δολοφονίες εξαιτίας του φύλου τους» επισημαίνει η Χριστίνα Σαμπανίκου. Όμως η Βίκυ Αδάμου θεωρεί ότι αυτό δεν οδηγεί απαραίτητα σε μία νομοτέλεια: «Όλη η βία που έχεις υποστεί, σε όλες της τις μορφές, απλά και μόνο γιατί γεννήθηκες κορίτσι, έχει πια την ευκαιρία να εκφραστεί και να εκφράσει τις γυναίκες που περιορίζονται στον στενό κοινωνικό ρόλο που τους έχει δοθεί. Πιστεύω πως έρχεται η στιγμή εκείνη, που η γυναικεία αξία θα είναι η μοναδική λύση για τη σωτηρία του ανθρώπινου είδους πάνω στη γη».
Πώς συνδυάζονται όλα αυτά με μία κωμωδία; «Οι πιο πικρές αλήθειες μπορούν να ειπωθούν μέσα από ένα αστείο» παρατηρεί η Χριστίνα, ενώ η Βίκυ παραδέχεται ότι «το χιούμορ είναι ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις σε κάποιον για δύσκολα θέματα χωρίς να κάνεις δίδαγμα».
Αυτό καταφέρνει το «Ανδρόγυνο». Να μιλήσει για τα πιο σοβαρά μέσα από το γέλιο και χωρίς να κουνάει το δάχτυλο.
Την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Από τα έμφυλα στερεότυπα ως την έμφυλη βία… ένα “αστείο” δρόμος ή O αόρατος σεξισμός της καθημερινότητας». Τη βιωματική συζήτηση θα συντονίσει ο Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος – ειδικός σε θέματα φύλου και υπεύθυνος επιστημονικού έργου της G-All, Gender Alliance Initiative – Η Συμμαχία των Φύλων.
Παραστάσεις: Παρασκευή στις 21:15
Ηθοποιοί: Χριστίνα Σαμπανίκου, Βίκυ Αδάμου, Johnny O., Αλίκη Αβδελοπούλου, Ελισσαίος Βλάχος
Πρωτότυπη ιδέα, Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου
Κείμενο: Χριστίνα Σαμπανίκου
Κίνηση: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Σκηνικά, Κοστούμια, Φωτισμός: Lazy Boy*
Μουσική επιμέλεια: Άλκης Μπούφης
Φωτογραφίες: Φώτης Πλέγας Γ.
Γραφιστικός σχεδιασμός: Σοφία Αποστολοπούλου
Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ Γενική είσοδος, 10 ευρώ Φοιτητές, Σπουδαστές, Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων, ΑμΕΑ, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)
Θέατρο Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός. Τηλ: 213 0356472