Πληθώρα από γευστικούς και νόστιμους ψαρομεζέδες σε διάφορες εκδοχές παραδοσιακές και πιο μοντέρνες, πρωταγωνιστούν στα μενού και τους καταλόγους των γευστικών στάσεων που ακολουθούν στην πόλη.

Απαραίτητο συνοδευτικό κάποιο ελληνικό απόσταγμα, και οι πιο ωραίες εμπειρίες γράφονται γύρω από το τραπέζι της παρέας.

Η Λέσβος

Αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου σε ένα διαχρονικό στέκι επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 38), στα Εξάρχεια. Πρωτολειτούργησε λίγο μετά τον εμφύλιο και σερβίρει γευστικούς ουζομεζέδες που γράφουν… ιστορία. Λιτός και απέριττος ο χώρος με κλασικές ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπέζια στρωμένα με τον χάρτη του νησιού των ιδιοκτητών.

Η έμφαση, άλλωστε, εδώ δίνεται στην γεύση. Οι καραβίδες της Λέσβου ξακουστές, το χταπόδι και η χωριάτικη στα εκ των ουκ άνευ συνοδεύουν ιδανικά το περίφημο ούζο του νησιού.

Ζήσης

Ο Ζήσης, με καταγωγή από το Βόλο, στο κέντρο της Αθήνας (Αθηναΐδος 3), έχει γίνει γνωστός κυρίως για το ψαράκι που σερβίρει σε… χωνάκι.

Ωστόσο, όσοι επιλέξετε να καθίσετε στα τραπέζια του θα δοκιμάσετε νόστιμο ψιλό ψαράκι όπως γαύρο, αθερίνα, μαρίδα και γαριδούλα , φρέσκο ψάρι ημέρας, μεζέδες θαλασσινών και την περίφημη βολιώτικη καραβιδομακαρονάδα του. Στα χαρακτηριστικά προϊόντα του φυσικά τα βολιώτικα αποστάγματα της κάβας του.

Ατλαντικός

Αν δεν σας το συστήσει κάποιος, στο δρομάκι που είναι κρυμμένο στου Ψυρρή (Αυλητών 7) σίγουρα δεν θα το ανακαλύψετε. Εκτός αν περάσετε τυχαία απ’ έξω.

Το μάτι δεν το γεμίζει, ωστόσο σερβίρει πιατάκια με ψάρι και θαλασσινά που γεμίζουν το στομάχι και με το παραπάνω και σωστό τσίπουρο. Καλομαγειρεμένες και πάντα φρέσκες οι προτάσεις του, θα σας κάνουν να το καθιερώσετε σε καθιερωμένο γευστικό στέκι στο κέντρο.

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Από τις πιο θρυλικές ταβέρνες όχι μόνο στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων (νο 41) στην Πλάκα, όπου εντοπίζεται, αλλά και όλης της Αθήνας. Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου λειτουργούν από το 1865 και σερβίρουν αδιάλειπτα στο πέρασμα του χρόνου τον περίφημο τηγανητό τους μπακαλιάρο.

Λιγοστά σκαλάκια σας οδηγούν σε αυτήν την υπόγεια πλακιώτικη ταβέρνα όπου η αυθεντική ατμόσφαιρα της κλασικής μπακαλοταβέρνας κυριαρχεί στο χώρο.

Διόσκουροι

Αν ένα μεζεδοπωλείο έχει συνδέσει το όνομά του με τον πεζόδρομο της Αδριανού (νο 37-39) αυτό δεν είναι άλλο από τους θρυλικούς Διόσκουρους.

Το παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο ενδείκνυται για απολαυστική μεζεδοκατάσταση συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Ποικιλίες κρεατικών και ψαρικών, αλλά και πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.