Πλούσια και ενδιαφέρουσα η κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα με ταινίες που θα κερδίσουν το κινηματογραφόφιλο κοινό.
Ανάμεσά τους σήμερα κάνουν πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο μεγαλύτερο Τούρκο φωτογράφο, μία ταινία που υμνεί τον έρωτα και τον ρομαντισμό, μία που αναφέρεται σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που συνεχίζουν να προχωράνε ακόμα κι όταν όλα γύρω τους καταρρέουν, καθώς και ένα θρίλερ για γερά στομάχια.
Ζωή (Zoe)
Ρομαντικό δράμα, 104’
Σκηνοθεσία: Ντρέικ Ντόρεμους
Πρωταγωνιστούν: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Λέα Σεϊντού, Τέο Τζέιμς, Κριστίνα Αγκιλέρα, Ρασίντα Τζόουνς
Ο Κόουλ (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ) είναι ένας μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρει τεχνολογικά εργαλεία για ρομαντικές σχέσεις. Η πρώτη ανακάλυψη της εταιρείας του ήταν ένας αλγόριθμος που καθορίζει την πιθανότητα μιας επιτυχημένης σχέσης, ενώ το πρόσφατό έργο του είναι οι τεχνητοί άνθρωποι που έχουν σχεδιαστεί για να γίνουν το τέλειο ταίρι.
Ο Κόουλ ξεκινάει μια σχέση με την συνάδελφο του Ζωή (Λέα Σεϊντού), όμως η σχέση τους εμπλέκεται με τα επιστημονικά προϊόντα και το μέλλον της εταιρείας. Μια καθηλωτική sci-fi ερωτική ιστορία από τον σκηνοθέτη του «Like Crazy».
Η Δουλειά της (Her Job)
Συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Σερβίας
Σκηνοθεσία: Νίκος Labôt
Πρωταγωνιστούν: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Φιλίνη, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Ελένη Καραγιώργη, Δανάη Πριμάλη, Ορφέας Αγγελόπουλος, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Γεωργία Τσαγκαράκη, Ειρήνη Ασημακοπούλου, Αρετή Σεϊνταρίδου
Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία του Νίκου Λαμπότ «Η Δουλειά της» με την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου να επιστρέφει ως πρωταγωνίστρια στη μεγάλη οθόνη, παραδίδοντας μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία, ανεπιτήδευτη, οικεία και βαθιά ουσιαστική και να βραβεύεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι ένας φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που συνεχίζουν να προχωράνε ακόμα κι όταν όλα γύρω τους καταρρέουν.
Λίγο πριν τα 40 η Παναγιώτα, μια σχεδόν αναλφάβητη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά, όταν ο άντρας της χάσει τη δική του. Έχοντας ελάχιστα εφόδια θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο πολυκατάστημα. Εκεί, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας και θα σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της. Ό,τι κι αν ακολουθήσει από κει και μετά, εκείνη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.
Δύση Ήλιου (Napsallta)
Δράμα συμπαραγωγής Γαλλίας και Ουγγαρίας, 142’
Σκηνοθεσία: László Nemes
Πρωταγωνιστούν: Juli Jakab, Vlad Ivanov
Η πολυαναμενόμενη δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη László Nemes που καθήλωσε τους πάντες με τη βραβευμένη με Όσκαρ πρώτη του ταινία «Ο γιος του Σαούλ». Η ταινία διαδραματίζεται το 1913 στη Βουδαπέστη, όπου καταφτάνει η νεαρή Ίρις Λάιτερ (Juli Jakab) ελπίζοντας να εργαστεί ως καπελού στο θρυλικό κατάστημα που κάποτε ανήκε στους γονείς της.
Παρόλα αυτά ο νέος ιδιοκτήτης Οσκαρ Μπρίλλ (Vlad Ivanov) δεν δέχεται να την προσλάβει. Eκείνη την στιγμή γίνονται στο κατάστημα προετοιμασίες για να υποδεχτεί πολύ σημαντικούς επισκέπτες και ένας άνδρας προσεγγίζει την Ίρις αναζητώντας κάποιον Κάλμαν Λάιτερ, για τον οποίο –και παρόλο που φέρει το ίδιο επώνυμο με εκείνην– η Ίρις δεν έχει ακούσει ποτέ τίποτε.
Αρνούμενη να φύγει από την πόλη, η Ίρις αρχίζει να αναζητά τον Κάλμαν Λάιτερ, τον μοναδικό της συνδετικό κρίκο με το χαμένο της παρελθόν. Η αναζήτηση της την φέρνει μακριά από τα λαμπερά φώτα του καταστήματος Λάιτερ, στους σκοτεινούς δρόμους μιας Βουδαπέστης που αρχίζει να αντανακλά την αναστάτωση ενός πολιτισμού που ετοιμάζεται να βυθιστεί στο χάος.
Γενέθλια Θανάτου 2 (Happy Death Day 2U)
Αμερικάνικο θρίλερ, 100’
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Λάντον
Πρωταγωνιστούν: Ισραελ Μπουσάρντ, Ρούμπι Μοντάιν, Σουράτζ Σάρμα, Ρέιτσελ Μάθιους
Η Τσέσικα Ροθ πρωταγωνιστεί στην επιστροφή της ταινίας «Γενέθλια Θανάτου». Το επόμενο κεφάλαιο της πολύ επιτυχημένης ταινίας του 2017 Blumhouse (Διχασμένος, Τρέξε!, Κάθαρση). Αυτή τη φορά η ηρωίδα ανακαλύπτει ότι το να πεθαίνει και να ξαναπεθαίνει είναι τελικά πολύ πιο εύκολο από το να αντιμετωπίσεις όλα τα δεινά που θα επακολουθήσουν.
Το μάτι της Κωνσταντινούπολης (The Eye of Istanbul)
Βιογραφικό ντοκιμαντέρ, 61’
Σκηνοθεσία: Μπινούρ Καραεβλί, Φατίχ Καϊμάκ
Ένα ντοκιμαντέρ για τον πιο διάσημο Τούρκο φωτογράφο, Αρά Γκιουλέρ. Πιστός στις αξίες του φωτορεπορτάζ, δεν επέτρεψε στο καλλιτεχνικό του εγώ να αλλοιώσει την πραγματικότητα, γι’ αυτό και οι εικόνες του αποτελούν έργα τέχνης. Εκθέσεις του έχουν διοργανωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ αναγνωρίστηκε παντού για την προσφορά του.
Με τον φακό του προσπαθούσε να αποτυπώσει τον άνθρωπο του μόχθου, τον άνθρωπο που δουλεύει ή ξαποσταίνει, προσεύχεται ή διασκεδάζει. Ο ουμανιστικός του κόσμος αποτελείται από ψαράδες και βαρκάρηδες που διασχίζουν τον Κεράτιο, αχθοφόρους στα καφενεία, καθημερινούς εργάτες. Ο Γκιουλέρ λάτρεψε τους απλούς ανθρώπους της Κωνσταντινούπολης και τους φωτογράφισε με ένα μοναδικό τρόπο.