Ο Φώτης Αναστασίου, ιδιοκτήτης του The Local Pub στο Χαλάνδρι –ένα από τα δημοφιλέστερα και καλύτερα beer bars σε ολόκληρη την Ευρώπη– με την πολυετή πείρα στο χώρο της μπύρας και την πολύ μεγάλη αγάπη για τους λυκίσκους και τα αρώματα, άνοιξε πριν από λίγους μήνες τη Ζυθοποιία Αναστασίου, ακριβώς πίσω από τη φημισμένη μπυραρία. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Πρόκειται για τη μικρότερη ζυθοποιία (από άποψη όγκου παραγωγής) στην Ελλάδα, μία από τις ελάχιστες στην Αττική και τη μοναδική στα βόρεια προάστια. Ο στόχος της ζυθοποιίας εξαρχής ήταν η μικρή παραγωγή γνήσιου τοπικού ζύθου. Η επίτευξη αυτού του αρκετά δύσκολου στόχου βασίστηκε σε συνταγές φτιαγμένες με μεράκι και αγάπη για τον ποιοτικό ζύθο. Δύο έμπειροι ζυθοποιοί –Πέτρος Μαλιχούδης, Γιάννης Ψιμούλης– αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας όλη τη διαδικασία παραγωγής της μπύρας αποκλειστικά σε βαρέλια, στο μικρό αλλά πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο ζυθοποιείο. Η Ζυθοποιία Αναστασίου παράγει φρέσκια μπύρα σε μικρές, μέχρι στιγμής, ποσότητες, η οποία διατίθεται, προς το παρόν, μόνο σε δύο σημεία: τη γειτονική The Local Pub και την The Lazy Bulldog Pub στο Γκάζι. Εννιά διαφορετικές συνταγές για αρχή –τις οποίες ο ιδιοκτήτης φροντίζει να ανανεώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στο μέτρο του εφικτού– φτιαγμένες με έμφαση στον ποιοτικό ζύθο βγαίνουν ολόφρεσκες από την παραγωγή, κατευθείαν στην κατανάλωση. Η πρώτη ετικέτα που βγήκε από τα βαρέλια της ζυθοποιίας ήταν η «Ατμιστή», μια California Common γνωστή και ως Steam Lager, με γεμάτο σώμα, ήπια πικράδα και ισορροπημένη γεύση. Πρόκειται για μια 100% αμερικάνικου τύπου lager, η μέθοδος παραγωγής της οποίας χρονολογείται από τα τέλη του 1800 στην Καλιφόρνια. Στη συνέχεια ακολούθησε η «Αλκίμη», η πρώτη εποχιακή μπύρα της ζυθοποιίας που ανήκει στην κατηγορία Stout. Μαύρη μπύρα με έντονο το στοιχείο των καβουρδισμένων βυνών, το μαύρο χρώμα και τις έντονες γεύσεις καφέ και σοκολάτας με 5,3% βαθμούς αλκοόλ. Τρίτη στη σειρά έρχεται η «Αστερόεσσα», μια ωδή στις αμερικάνικες pale ales με γεμάτη γεύση και αρώματα από τον αμερικάνικο λυκίσκο Mosaic με 5,3% βαθμούς αλκοόλ. Η «Δυτική Ακτή» που ακολούθησε λίγο μετά αποτέλεσε την πρώτη India Pale Ale (i.p.a.), μια ολόφρεσκη μπύρα West Coast i.p.a. κατηγορίας με αρώματα τροπικών φρούτων και 7% βαθμούς αλκοόλ, ενώ η «Ωκεανίς» με 6,4% βαθμούς αλκοόλ ξεχώρισε αμέσως για την πλούσια, χυμώδη, αρωματική και πικρή γεύση της, παρασκευασμένη αποκλειστικά με λυκίσκους Νέας Ζηλανδίας. Η «Σικάλεως», η τρίτη κατά σειρά i.p.a. του ζυθοποιείου διαφοροποιήθηκε με την προσθήκη βύνης σίκαλης. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι οι έντονες νότες εσπεριδοειδών και καραμέλας, η πικρή επίγευση και η 5,6% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Σε μια πιο κλασική και παραδοσιακή συνταγή βασίστηκε η «Καθημερινή», η οποία ανήκει στην κατηγορία Lager. Ελαφριά και γευστική, έχει μόλις 3,8% βαθμούς αλκοόλ. Η πιο πρόσφατη ετικέτα της ζυθοποιίας είναι η «Μονοποικιλιακή», μια single hop i.p.a., η οποία εγκαινιάζει μια σειρά που έχει ως σκοπό της την ανάδειξη του κάθε λυκίσκου ξεχωριστά. Η συγκεκριμένη παράγεται από τον αγαπημένο αμερικάνικο λυκίσκο Citra και αποτελεί μια αρωματική ελαφριά μπύρα με 5,5% βαθμούς αλκοόλ και αρώματα μανταρινιού και ανανά. Σημειώστε ότι στα άμεσα σχέδια της ζυθοποιίας περιλαμβάνεται η διοργάνωση events και ξεναγήσεων, καθώς και η συμμετοχή σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Πληροφορίες Τηλ. 6940 864443 Fb page: Ζυθοποιία Αναστασίου Instagram: anastasiou_brewery