Από τα πιο εύγευστα και με αρκετές πρωτεΐνες ψάρια, ο μπακαλιάρος αδιαμφισβήτητα έχει συνδεθεί με τα παιδικά μας χρόνια. Ποιος απ΄ όλους εσάς δεν έχει καθίσει 25η Μαρτίου στο οικογενειακό τραπέζι και δεν έχει φάει (ακόμη και με το ζόρι) μπακαλιάρο τηγανητό με σκορδαλιά ή στο φούρνο πλακί; Και μην πείτε όχι. Γιατί σίγουρα θα είναι ψέματα. Για την 25η Μαρτίου, λοιπόν, δεν είναι λίγα εκείνα τα εστιατόρια και οι ψαροταβέρνες της πόλης που εντάσσουν τον μπακαλιάρο στο μενού τους -κάποια από αυτά μάλιστα τον «δουλεύουν» και κατά την υπόλοιπη διάρκεια του χρόνου- θυμίζοντάς μας, έτσι, κάτι από τα παλιά. Στην παραδοσιακή -τηγανητός με σκορδαλιά ή πλακί- αλλά και σε πιο μοντέρνα εκδοχή, όπως και να τον σερβίρουν σίγουρα συγκαταλέγονται στις επιλογές για έξοδο ψαροφαγίας την 25η Μαρτίου.
Fish Point
Σε κεντρικό σημείο του Παγκρατίου, λίγα βήματα από την Πλατεία Πλαστήρα, το Fish Point δημιουργήθηκε για να σας κάνει ειδικούς στο ψάρι. Πρωτότυπο και έξυπνο concept, καθώς στους χώρους του λειτουργούν ιχθυοπαντοπωλείο (όπως το αποκαλεί ο ιδιοκτήτης του κύριος Ιουλιανός Ηλιάδης), εστιατόριο και sushi bar. Σε καθημερινή βάση και πάντα ανάλογα την εποχή και τις καιρικές συνθήκες καταφθάνουν στο ιχθυοπωλείο ολόφρεσκα ψάρια από την Αίγινα και την Κάλυμνο (ως επί το πλείστον), την Κρήτη και τη Ρόδο. Αυτά, είτε μπορείτε να τα προμηθευτείτε για το σπίτι είτε να τα παραγγείλετε για να γευματίσετε/ δειπνήσετε στο χώρο του εστιατορίου, ακόμη και για να τα πάρετε έτοιμα ψημένα take away για το γραφείο. Το ίδιο ισχύει και για την ημέρα της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία είτε μπορείτε να παραγγείλετε τον μπακαλιάρο σας τηγανητό με σκορδαλιά για πακέτο, είτε να τον απολαύσετε στο χώρο του εστιατορίου. Πώς θα τον φάτε εδώ: Τηγανητό με σκορδαλιά ή όχι, για πακέτο ή στο χώρο του εστιατορίου Πληροφορίες Αρχιμήδους 8, Παγκράτι, τηλ. 210 7565321, www.fishpoint.gr, fb page: Fish Point
Ρακί Μεζέ
Μεζεδοπωλείο στην Καλλιθέα που αγαπούν ιδιαιτέρως οι λάτρεις της ψαροφαγίας για τις value for money τιμές του. Το Ρακί Μεζέ διατηρεί αναλλοίωτη την ποιότητα των πρώτων υλών. Για την ημέρα της 25ης Μαρτίου διαθέτει ειδικό μενού έξι πιάτων –σαλάτα Καστελόριζο, ντολμάδες θαλασσινών, μύδια αχνιστά πολίτικα, ριζότο θαλασσινών, μπακαλιάρος με σκορδαλιά, σιμιγδαλένιος χαλβάς με γλυκό κουταλιού– στα €23/ άτομο με λευκό ή κόκκινο κρασί ή κρητική. Πώς θα τον φάτε εδώ: Παραδοσιακό τηγανητό με σκορδαλιά Πληροφορίες Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, τηλ. 210 9429027, www.kastelorizogroup.gr
Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Με έτος ίδρυσης το 1865, η παραδοσιακή ταβέρνα Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου στη γραφική Πλάκα, δεν θεωρούνται άδικα μία από τις πιο θρυλικές της πόλης. Η επωνυμία του μαρτυρά τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού που δεν είναι άλλη από τον τηγανητό μπακαλιάρο με ή χωρίς σκορδαλιά, γι αυτό και πρόκειται για τις πρώτες επιλογές που έρχονται στο μυαλό μας όταν προγραμματίζουμε την έξοδο της 25ης Μαρτίου. Πώς θα τον φάτε εδώ: Στην κλασική εκδοχή του τηγανητό με σκορδαλιά Πληροφορίες Κυδαθηναίων 41, Αθήνα, 210 3225084, www.mpakaliarakia.gr
Δουράμπεης Oyster
Για την 25η Μαρτίου το μενού του Δουράμπεης Oyster εμπλουτίζεται με τον πατροπαράδοτο τηγανητό μπακαλιάρο. Το όνομά του συνυφασμένο με την εξειδίκευση και την υψηλή ψαροφαγία από το 1932, με τα φρέσκα ψάρια, την ποικιλία σε οστρακοειδή και την ενημερωμένη γκάμα σε θαλασσινά να πρωταγωνιστούν στο μενού του. Από το 2014 στη γειτονιά του Νέου Ψυχικού συναντάμε το εστιατόριο Δουράμπεης Oyster και στον χώρο με την μοντέρνα αισθητική και το πανέμορφο αίθριο μυούμαστε στα μυστικά των απλών γεύσεων και των λιτών προσεγγίσεων της φιλοσοφίας του φημισμένου εστιατορίου. Πώς θα τον φάτε εδώ: Πατροπαράδοτο τηγανητό και τραγανό Πληροφορίες Αδριανείου 37, Ψυχικό, τηλ. 210 6710100, fb page: Dourampeis Oyster Μάθετε πού αλλού θα δοκιμάσετε εκπληκτικό μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου στο www.greekguide.com