Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του νεοελληνικού θεάτρου, παρουσιαζόμενο από μια αξιόλογη ομάδα ηθοποιών, μιλά συγκινητικά στις καρδιές των μεγαλύτερων και γνωρίζει στους νεώτερους θεατές, την ελληνική κατάσταση γύρω στα 1950. Μια εποχή που απλώνεται από τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής ως τα δεινά του εμφυλίου και εικονίζει τα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα. Πίσω  τους υπάρχει η γενική έλλειψη σταθερότητας,  βεβαιότητας και σιγουριάς, η φτώχεια κι ο κατατρεγμός, ο σκληρός αγώνας για επιβίωση, η κερδοσκοπία, το δράμα των προσφύγων που τους ταλανίζει ο πόνος, η νοσταλγία και ο φόβος.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο Ι. Καμπανέλλης σκύβει με αναλυτικό πνεύμα και διάθεση κατανόησης πάνω στα προβλήματα των προσώπων, εξορκίζοντας το κακό ριζικό «μιας χώρας, που δόθηκε για αντιπαροχή». Το λαϊκό θέατρο «Η αυλή των θαυμάτων», που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957 στο θέατρο Τέχνης, έχει για ήρωές της, ανθρώπους της ελληνικής πραγματικότητας, που δεν τρέφουν αυταπάτες. Στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, οικογενειάρχες, εργένηδες ή άτομα που έμειναν μόνα στο τέλος της ζωής τους, αναγκάζονται να συνυπάρχουν και να συμβιώνουν μέσα σε μια μικρή αυλή, ενός προσφυγικού συνοικισμού στο Βύρωνα.

Σε διπλανά δωμάτια που τα χωρίζει ένας τοίχος, άνθρωποι χαμηλής οικονομικής τάξης παλεύουν  να δούνε άσπρη μέρα. Ο γέρο Ιορδάνης με την υπομονετική του γυναίκα και τα δυο παιδιά τους είναι ευγενικοί μικρασιάτες πρόσφυγες, που προσπαθούν να ριζώσουν, να στεριώσουν με όση αξιοπρέπεια τους απέμεινε.

Η κυρά Ανέττω, χήρα με την κόρη της στην Αγγλία, να ξιπάζεται και να διαβάλλει στον τζογαδόρο Στέλιο, τη γυναίκα του Όλγα που έχει γεννηθεί στην προεπαναστατική Ρωσία.

Μελαγχολική φιγούρα μέσα στην ατέρμονη μοναξιά της η Μαρία, σύζυγος ναυτικού. Στον αντίποδά της επιρρεπής στο «αγοραίο αίσθημα» η Ντόρα. Ο καλοκουβαλητής Μπάμπης που ξυλοφορτώνει την γυναίκα του, κι ύστερα μετανιωμένος την τρέχει να το ρίξουν έξω, θα αναζητήσει το μέλλον στην μακρινή Αυστραλία.

Ο νεοφερμένος τέλος Στράτος, υδραυλικός στο επάγγελμα που τα φέρνει βόλτα μια χαρά, θα  διαλύσει δυο ψυχές στο πάθος του έρωτα

Με το που μπαίνεις στο θέατρο σε τυλίγουν οι ψυχωμένες φωνές λαϊκών τραγουδιστών και σε υποβάλλουν στο ανάλογο συναίσθημα και κλίμα, που μεγεθύνεται πάνω στο φουαγέ του θεάτρου. Αντίκρυ σου, στεγνώνει η μπουγάδα των ασπρορούχων και στην αυλή περιδιαβαίνει ο χωροφύλακας για να βάλει τάξη στα πράγματα. Ένας τενεκεδένιος νιπτήρας, ένας σπασμένος καθρέπτης και μια παλιοπετσέτα απεικονίζουν το φτωχικό νοικοκυριό των μεροκαματιάρηδων που τους απειλεί επιπλέον και η έξωση, καθότι το παλιό σπίτι στην αυλή θα δοθεί αντιπαροχή.

Η στρωτή σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου και οι δυνατές ερμηνείες των ηθοποιών προσυπογράφουν την ελληνικότητα της παράστασης, δίχως ξενόφερτα καμώματα.

Ο συγγραφέας παρατηρεί με ευαισθησία τη μικρή κοινωνία της αυλής, όπου οι ένοικοι επινοούν μικρά θαύματα στοργής, αλληλεγγύης, αγάπης, συμπαράστασης, συμπόνοιας και ονειροπόλησις, για να γλυκάνουν τις κλονισμένες ψυχές με λίγη αισιοδοξία. Έως ότου την υποσκάψουν  συμπεριφορές ανέντιμες και δόλιες, όμοιες και το ίδιο επώδυνες με την κατεδάφιση της κάθε αυλής, στη σύγχρονη απάνθρωπη οικοδόμηση.

Ένας κόσμος που γκρεμίστηκε και γκρεμίζεται διαρκώς, τόσο κοντά στη σημερινή τραγική πραγματικότητα.

Η παράσταση θα σας συγκινήσει.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Δραμ/ική επεξεργασία: Πέτρος Νάκος
Σκηνικά-Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης
Μουσική: Ελένη Λομβάρδου
Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος
Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Καραγέωργου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Γερωνυμάκης
Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης

Παίζουν: Γιάννης Παπαθανάσης, Πέτρος Νάκος, Σάββας Πασχαλίδης, Βάλια Σαπανίδου, Αγγελική Κοντού, Έλενα Καστανά, Αλέξανδρος Τρανουλίδης, Ειρήνη Τσιριγώτη, Αργυρώ Τσιρίτα, Τάσος Περάκης, Έφη Κιούκη, Μάνος Γερωνυμάκης, Δημήτρης Περράκης

Ημέρες παραστάσεων
Παρασκευή-Σάββατο: 21.15
Κυριακή: 20.30

Τιμή εισιτηρίου
15ευρώ (κανονικό)
12ευρώ (φοιτητικό)
8ευρώ (ανέργων-ομαδικά)

Θέατρο Altera Pars
Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός
Τηλ: 210-3410011