Μια αναδρομή στις εξελίξεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο η Ελλάδα της κρίσης έχει περάσει και επηρεάσει τον κινηματογράφο, θα παρουσιαστεί μέσω από την προβολή μιας σειράς ελληνικών ταινιών των τελευταίων δέκα χρόνων (2005-2015) στο φετινό 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης, «Βιεννάλε 2015».

Εκτός από τις ελληνικές συμμετοχές που θα παρουσιαστούν στο Ειδικό Πρόγραμμα», στο φετινό φεστιβάλ, που αρχίζει την Πέμπτη και διαρκεί μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, πρόκειται να προβληθούν συνολικά 200 νέες ταινίες από διάφορες χώρες.

Μεμονωμένα δείγματα της δουλειάς Ελλήνων σκηνοθετών, έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν στο Φεστιβάλ ενώ κορυφαία σε αυτό, υπήρξε η παρουσία της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής το 1988, όταν η «Βιεννάλε» εκείνης της χρονιάς ήταν αφιερωμένη στο έργο του αξέχαστου μεγάλου δημιουργού Θόδωρου Αγγελόπουλου, παρουσιάζοντας όλες τις μέχρι τότε ταινίες του.

Ο ίδιος είχε βρεθεί τότε στην αυστριακή πρωτεύουσα, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, έχοντας στο πλάι του – πέρα από τη σύζυγό και στενή συνεργάτιδά του, Φοίβη – μεγάλους συνεργάτες, μεταξύ άλλων, τη διεθνώς διακεκριμένη Ελένη Καραίνδρου, που έγραψε τη μουσική των περισσότερων ταινιών του, τον μεγάλο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στην τότε επίκαιρη ταινία «Ο μελισσοκόμος», και την επίσης διάσημη Τζουλιέτα Μασίνα.

Ανάμεσα στις επιλεγμένες αυτές ταινίες νέων Ελλήνων σκηνοθετών συγκαταλέγονται οι : «Δεκέμβρης 2008-Αθήνα και αλλού», «Λουόμενοι», «Επιστροφή στην οδό Αιόλου», «Τί ώρα είναι», «Ηλίας Πετρόπουλος-Ενας κόσμος υπόγειος», «The Hunter», «Forget Me Not», «Κρυφό σχολειό», «Πρώτη ύλη». «Mindfulness», «Requiem to a Shipwreck», «Μαύρο λιβάδι», «Στο λύκο», «Στρέλλα», «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», «Το μικρό ψάρι» και «ΧΧΧΙΙΙ».