Σε ρυθμούς Ρίχτερ «χορεύει» για ακόμα μία ημέρα η Σαντορίνη. Οι κάτοικοι παραμένουν σε ετοιμότητα, ενώ το μπαράζ των σεισμών συνεχίζεται και οι επιστήμονες μελετούν κάθε στοιχείο που μπορεί να δείξει τι θα συμβεί τα επόμενα 24ωρα.

Η μεγαλύτερη έως τώρα σεισμική δόνηση των τελευταίων ημερών ήταν της τάξης των 5,2 Ρίχτερ. Η Σαντορίνη, και με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.

Σαντορίνη

Βασικά ερωτήματα των επιστημόνων, που μελετούν τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα, είναι εάν αναμένεται ένας ακόμα μεγαλύτερος σεισμός που θα θεωρηθεί ως ο κύριος και εάν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο της Σαντορίνης. Στο μεταξύ συστήνουν προσοχή ειδικά για το φαινόμενο των κατολισθήσεων.

Ανησυχία επικρατεί, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, και στην Αμοργό, όπου επίσης έχουν καταφθάσει ενισχύσεις, τόσο πυροσβέστες όσο και ιατρικό προσωπικό, ενώ αναμένεται και Κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών, ώστε να κάνει αυτοψία στα κτίρια.

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και τη νύχτα. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκε στις 05:35 της Παρασκευής στον θαλάσσιο χώρο στα ανοιχτά της Σαντορίνης, νότια της Αμοργού, άλλη μια 3,8 Ρίχτερ στις 04:10 τα ξημερώματα με επίκεντρο 20 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Άλλοι έξι ασθενείς σεισμοί, από 3,2 έως 3,7 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος, σημειώθηκαν μέσα σε μία ώρα, από τις 12:59 τα μεσάνυχτα έως τις 01:41 με ίδιο επίκεντρο.

Σαντορίνη

Ποια θεωρούνται τα πιθανότερα σενάρια

Μεγάλο ερώτημα των επιστημόνων παραμένει αν στον παρόντα χρόνο τα χαρακτηριστικά της σεισμικής ακολουθίας δίνουν ενδείξεις σταθεροποίησης, ύφεσης ή κλιμάκωσης.

Την Πέμπτη (6/2) λίγο μετά τις 9 το βράδυ, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε την ισχυρότερη μέχρι στιγμής δόνηση εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Άνυδρο. Αμέσως μετά ακολούθησε μπαράζ μικρότερων σεισμών κοντά στο 4, που συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί.

«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση. Μπορεί να έρθει σε μερικές μέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές βδομάδες, ανάλογα με το δυναμικό το οποίο υπάρχει στην περιοχή που εγέρθηκε και το δυναμικό αυτό, δυστυχώς, δεν το ξέρουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Εστίασε, δε, στα πιθανά σενάρια που υπάρχουν λέγοντας πως «το πρώτο σενάριο είναι να συνεχιστεί η παρούσα σεισμική δραστηριότητα με ιδιαίτερη ένταση τις αμέσως επόμενες μέρες και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε έναν σεισμό της τάξεως των 5.5 – 5.6, o οποίος θα αφομοίωνε σημαντικά την ενέργεια που υπάρχει στον σεισμογενή χώρο. Αυτό το σενάριο βεβαίως δεν θα προκαλούσε ζημιές στη Σαντορίνη και στη γύρω περιοχή, στην Ανάφη, αλλά και κατά μείζονα λόγο στα υπόλοιπα νησιά. Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι αρκετά ευνοϊκό», τόνισε.

Και το τρίτο σενάριο είναι «το ακραίο σενάριο των 6 βαθμών. Ένα σενάριο με βάση το οποίο σχεδιάστηκε και η όλη επιχειρησιακή παρέμβαση και στη Σαντορίνη», σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

Σαντορίνη

«Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε πολύ μεγάλους σεισμούς, παίρνουμε το πιο αρνητικό σενάριο για να σχεδιάσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις», εξήγησε. Το σενάριο της σμηνοσειράς είναι το πιθανότερο, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα.

«Όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο. Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα, υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας, είμαστε προς τη σταθεροποίηση, αν σταματήσουν οι σεισμοί μεγέθους 5», υπογράμμισε από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Γκανάς.

Αναμένεται ή όχι τελικά μεγάλος σεισμός;

Η άποψη η οποία τελικά φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους γεωλόγους είναι πως δεν θα υπάρξει μεγάλος σεισμός και θα συνεχιστούν για κάποιες εβδομάδες οι μεσαίας έντασης σεισμοί 4-5 Ρίχτερ πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση.

«Η έννοια της σεισμικότητας οφείλεται σε μια ροή ηφαιστειακών ρευστών από το Κολούμπο της Σαντορίνης και τώρα πηγαίνει προς την Άνυδρο. Από εκεί δεν μπορεί να προχωρήσει βορειότερα και τώρα σπάει ό,τι ρήγματα βρει εκεί μέσα, μικρότερα ρήγματα που δίνουν 5 – 5,1- 5,2 Ρίχτερ. Εκτιμώ ότι θα πάρει 2 εβδομάδες μέχρι να σταθεροποιηθεί και κατόπιν θα αρχίσει η αποκλιμάκωση», διευκρίνισε ο Δημήτρης Γκανάς.