Μουσείο της Ακρόπολης, Εθνική Πινακοθήκη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη και μια σειρά από γνωστά και σημαντικά μουσεία της Αθήνας που λίγο πολύ, όλοι έχουμε επισκεφτεί. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια που είναι άγνωστα στον πολύ κόσμο, όμως, είναι εξίσου ενδιαφέροντα.
Ας γνωρίσουμε παρακάτω τα άγνωστα μουσεία της Αθήνας, τα οποία πρέπει να επισκεφτείτε με την πρώτη ευκαιρία.
Βιβλικό – Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεολογικής Σχολής
Ιδρύθηκε το 1969 και στεγάζεται στο κτίριο της Θεολογικής Σχολής. Τα εκθέματα συνίστανται από μακέτες, εκμαγεία και αντίγραφα αντικειμένων του θρησκευτικού και καθημερινού βίου των λαών της Βίβλου. Αλλά και σημαντικά εκμαγεία τα οποία προέρχονται από το μουσείο του Λούβρου: ο Κώδικας του Χαμουραμπί (2.25 x 0.90), η Στήλη του Μεσά (1.25 x 0.72 x 0.36) και ο οβελίσκος του Σαλμανάσαρ Γ. Επίσης, εκτίθεται σημαντικός αριθμός από αντίγραφα αντικείμενων καθημερινής χρήσης ή λατρευτικών (αγγεία, νομίσματα, ειδώλια, είδη οπλισμού).
Πού βρίσκεται: Θεολογική Σχολή, Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου
Μουσείο Λούλη – Από το σιτάρι στο ψωμί
Ο σκοπός του Μουσείου Λούλη είναι να ενημερώσει τους επισκέπτες για την αλυσίδα «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί», να τονίσει τη σημασία του άρτου στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, στην ελληνική παράδοση και στην ορθόδοξη εκκλησία και να αναδείξει τη διατροφική αξία του σίτου ως την πολυτιμότερη τροφή του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν μια περίοδο 27 αιώνων. Το παλαιότερο είναι του 7ου π.Χ. αιώνα και το νεώτερο του 20ου μ.Χ. αιώνα.
Πού βρίσκεται: Σπετσών 1, Κερατσίνι
Μουσείο Εξορίστων Αη- Στράτη
Στο κτίριο που φιλοξενεί το Μουσείο Μακρονήσου βρίσκεται και το Μουσείο Εξορίστων Αη- Στράτη. Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα, το μουσείο προήλθε από «το όραμα κάποιων παλιών εξόριστων στον Αη- Στράτη και σε άλλους τόπους κράτησης για τη δημιουργία ενός χώρους διάσωσης και προβολής της νεότερης πολιτικής ιστορίας- με επίκεντρο το θεσμό της εξορίας, τις πολιτικές διώξεις και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και μπορούμε να πούμε πως πράγματι η συμβολή του είναι σημαντική. Σε μια επίσκεψη στο Μουσείο συναντάμε την καθημερινότητα των εξόριστων, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, αλλά και την ψυχική τους δύναμη. Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται «φωτογραφικό υλικό, αρχειακά τεκμήρια, και αντικείμενα καθημερινού βίου και καλλιτεχνικής έκφρασης των εξόριστων και φυλακισμένων από τον Αη- Στράτη και άλλους τόπους εξορίας, κράτησης και φυλάκισης».
Πού βρίσκεται: Αγίων Ασωμάτων 31, Αθήνα
Φιλοτελικό Μουσείο
Ένα μουσείο για την ιστορία του ελληνικού γραμματόσημου και όχι μόνο… Εδώ θα βρείτε συλλεκτικά γραμματόσημα που απεικονίζουν σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, καλλιτεχνικά αριστουργήματα κ.α. Θα δείτε, επίσης, γραμματοκιβώτια, τσάντες και σάλπιγγες ταχυδρόμων κ.α.
Πού βρίσκεται: Πλατεία Σταδίου 5 και Φωκιανού 2
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Ένα μουσείο για τα παιδιά που τους προσφέρει έναν έξυπνο τρόπο να γνωρίσει την αγορά, το εργοτάξιο, την κουζίνα, την καθημερινή ζωή της δεκαετίας του 1950, τη γεωμετρία, τη χρήση του νερού, την κίνηση του ίδιου του σώματός τους και φυσικά την έννοια της συλλογής και του μουσείου. Απευθύνεται σε παιδιά έως 12 ετών.
Πού βρίσκεται: Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Ο πολιτισμός και η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων ζωντανεύουν μέσα από χιλιάδες αντικείμενα σπάνιας τέχνης και ιστορικής σημασίας. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν τη Συναγωγή, τις Εβραϊκές Γιορτές, την Ιστορία, το Ολοκαύτωμα, την Ενδυμασία και τον Κύκλο της ζωής.
Πού βρίσκεται: Νίκης 39, Σύνταγμα