Απρόσμενη εξέλιξη ήταν αυτό που έγινεν γνωστό αργά χτες το απόγευα. Η Ομάδα Althea Racing που κέρδισε το 2011 με τον Checa τον τίτλο στο Παγκόσμιο Superbike, ανακοίνωσε ότι δεν θα έχει κανενός είδους συνεργασία με την Ducati Corse το 2013.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει τον Carlos Checa στην Ducati Corse, αλλά χωρίς πραγματική ομάδα πίσω του. Από την άλλη η Althea Racing κρατάει τον νούμερο 2 αναβάτη της Davide Giugliano, πρέπει όμως να βρει νέα μοτοσυκλέτα.

Το ζήτημα που έφερε τη ρήξη έχει να κάνει με τον βαθμό υποστήριξης που ήταν διατεθειμένη να προσφέρει η Ducati Corse στην ομάδα. Ο επικεφαλής της Althea, Genesio Bevilacqua δήλωσε σε Ιταλούς δημοσιογράφους ότι η Ducati του πρόσφερε για το 2013 το επίπεδο υποστήριξης που πρόσφερε και το 2012. Δηλαδή ψίχουλα.

Ουσιαστικά δηλαδή θα είχαν να εξελίξουν την Ducati 1199 Panigale με δικά τους έξοδα και ανθρώπους. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά πληροφορίες η 1199 Panigale RS13 δεν είναι ακόμα πλήρως ανταγωνιστική, οδήγησαν την Althea Racing στην άρνηση να κάνει όλη τη βρωμοδουλειά, ενώ η Ducati θα απολάμβανε τη δόξα των πιθανών τίτλων.

Η Ducati δεν έχει απαντήσει ακόμα στις αιτιάσεις της Althea. Αυτό πάντως που ακούγεται είναι πως οι αναστολές του εργοστασίου έχουν να κάνουν με τους νέους κανονισμούς του Παγκόσμιου SBK που θα εφαρμοστούν από το 2014 και θα το φέρουν πιο κοντά στο Παγκόσμιο Superstock ως προς τις προδιαγραφές.

Έτσι η όποια εξελικτική δουλειά γίνει πάνω στην Panigale RS13 προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική, θα εφαρμοστεί για έναν χρόνο και μετά όλα πρέπει να αλλάξουν πάλι για τους νέους κανονισμούς. Είναι όμως δύσκολο να δικαιολογηθούν τόσα έξοδα προς τους νέους ιδιοκτήτες, την Audi, για έναν μόνον χρόνο «πιθανής» αγωνιστικής επιτυχίας.

Η κατάσταση δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη συμμετοχή της Ducati στο WSBK το 2013. Θα κατεβάσει δική της ομάδα; Θα προσπαθήσει να δουλέψει με κάποιαν άλλη, όπως για παράδειμα με τα ρετάλια της υπό διάλυση ομάδας Liberty Racing; Υπάρχει ακόμα έδαφος για μια συμφωνία με την Althea; Είναι και ο Carlos Checa στη μέση; Θα μείνει έναν χρόνο ανενεργός;

Σίγουρα σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και απαντήσεις.