Όσες δεκαετίες κι αν περάσουν το Lada Niva παραμένει ένα τίμιο όχημα εκτός δρόμου, που προσφέρει συγκεκριμένα πράγματα χωρίς να έχει απαιτήσεις.

Προσιτό και πολύ μικρό χαμηλό κόστος συντήρησης το ρωσικό crossover με τη μόνιμη τετρακίνηση έχει γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία από το 1977 που πρωτοβγήκε στην παραγωγή και αποτελεί σήμα κατατεθέν της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τον Σεπτέμβρη ο οίκος RMSothebys θα βγάλει σε δημοπρασία ένα Niva το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του αναμένεται να «πιάσει» από 55.580 ευρώ έως 83.380 ευρώ!

Μοιάζει απίστευτο για ένα αυτοκίνητο που καινούργιο στην αγορά της Ρωσίας κοστίζει γύρω στα 9.000 ευρώ.

Ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο Niva θα δημοπρατηθεί σε τόσο υψηλή τιμή είναι ότι έχε λάβει μέρος στην κορυφαία δοκιμασία για ανθρώπους και οχήματα στον κόσμο, το Ράλι Παρίσι – Ντακάρ.

Συγκεκριμένα, είχε πάρει μέρος στον αγώνα του 1981 και μπορεί να μην είχε καταφέρει να τερματίσει, ωστόσο η συμμετοχή και μόνο στην περιπέτεια αρκεί από μόνη της για να εκτοξεύσει την τιμή του και να το μετατρέψει σε πολύτιμο αντικείμενο.

Το εν λόγω Lada βρίσκεται στην αρχική του κατάσταση, όπως δηλαδή αγωνίστηκε στον σκληροτράχηλο αγώνα, χωρίς να έχει υποστεί εργασίες ανακατασκευής και το γεγονός αυτό παίζει καθοριστική σημασία στην τιμή. Διαθέτει ειδικό καπό, πλαστικές πόρτες και πορτμπαγκάζ, επιπλέον προστατευτικά, βοηθητικά φώτα, ειδική ανάρτηση και μεγαλύτερο ρεζερβουάρ.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών είχε μόλις δύο ιδιοκτήτες όλα αυτά τα χρόνια. Το θετικό της υπόθεσης για τον συλλέκτη που θα αποφασίσει να επενδύσει στο Niva είναι ότι θα χρειαστεί πολύ λίγα χρήματα για να το επαναφέρει σε κατάσταση βιτρίνας, καθώς το κόστος των ανταλλακτικών είναι πολύ μικρό.